A gasztronómia is olyan, mint a divat: ha tudni akarod, hogy mi történik mások konyhájában, követned kell a trendeket. Én leginkább angol nyelvű oldalakat bújok a gasztronómiai irányvonalak felderítésére.
Most csokorba szedem azokat az információkat, tudnivalókat, amiket a 2015-ös gasztronómiai trendekkel kapcsolatosan olvastam.

Első szabály: felejtsd el az umamit! Vagyis a japán konyhában az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett számon tartott ötödik ízt.
Emellett még számíts arra, hogy az idén úgy távozol majd a vacsorákról, mintha citrom húzta volna össze a szádat. Merthogy 2015-ben a savanyú van divatban.
Míg az elmúlt időszak gasztronómiai trendjének hangsúlyos tényezője volt az umami, addig mára kezdi helyét átvenni a savanyú íz. A séfek felfedezték magunknak a fermentált savanyúságot.

savanyitas-savanyu

Itt jegyzem meg, hogy a fermentálás az a nagyanyáink által használt savanyítás, amit ecet hozzáadása nélkül végeztek. A savanyítandó zöldséget fermentáló hordóba helyezték, ehhez babérlevelet és köménymagot adtak, így a zöldség magát savanyította. (Az ősz közeledtével jobbnál jobb savanyúságrecepteket hozok majd nektek.)
A savanyú káposzta tehát 2015 gasztrotrendi étele, örüljünk együtt ennek, és készítsünk minél több savanyú káposztás egészséges ételt. Merthogy a savanyú káposzta a legtermészetesebb és legeslegjobb probiotikum.
Az idei év gasztrodivatja szerint akkor leszünk igazán népszerűek a konyhában, ha minél több savanyú ízt kínálunk, és változatosabbnál változatosabb savanyított zöldséget teszünk az asztalra. Savanyítsunk borsót, répát, lila és fehér káposztát, vagy akár brokkolit vagy karfiolt.