Olyan szülinapi tortát akartam sütni az unokahúgomnak, ami nem csak szép és finom, hanem egészséges is. Ribizli, áfonya, fehércsoki és csoki ganázs került a mandulalisztből készült édességégre.

Az én egyetlen gyönyörű kis unokahúgom az idén lett egy éves. Már jó előre megkaptuk a szülinapi meghívóját, így volt időm gondolkodni, hogy mivel is lepjem meg.

Úgy gondoltam, akkor fejezem ki leginkább az iránta érzett szeretetemet, ha én magam készítek neki valamit. Apró kézműves dolgokhoz, őszintén szólva, kétbalkezes vagyok, így egy rongybaba vagy egy kis báb készítése nálam szóba sem jöhet. Így maradt az, amihez értek és szenvedéllyel csinálom: sütöttem neki egy tortát.

Bár tortát sem gyakran sütök, nem is volt kitől megtanulnom. Nem is bővelkedik a konyhám tortakészítő kellékekben. Van egy-két korrekt tortaformám, egy kenőlapátom és persze van egy robotgépem habveréshez és krémek készítéséhez.
Amikor édesanyámnak elmeséltem, mire készülök, kapva kapott az alkalmon, és megkért, az ő nevében is süssek egy tortát a szülinapos unokájának. Én persze örömmel tettem eleget a kérésének. Nem volt mit tenni, elindultam bevásárolni a már kettős tortaprojekthez.

Abban biztos voltam, hogy maradok az egészséges édességnél, és ha valami hagyományos tortát választok, akkor is megreformálom. Tudtam, hogy bogyós gyümölcsökkel tetszetős lehet a torta, mert az apró szemekkel jól lehet díszíteni és takarni is. Ez utóbbi fontos szempont, ha a mázat vagy a krémet nem tudjuk szépen felvinni.
torta-2

Végül úgy döntöttem, hogy készítek egy fehércsoki mousse-áfonya „piskótát” mandulalisztből xilitol felhasználásával és egy ribizlis csoki ganázs kakaós „piskótát” szintén mandulalisztből. Mielőtt hozzáláttam a dupla tortaprojekthez, pontosan megterveztem, mit mi után fogok elkészíteni.

Elsőként a piskótaalapokat sütöttem meg egymás után, mert ahhoz, hogy szépen tudjam őket vágni, ki kellett, hogy hűljenek. Mivel mandulaliszttel és kevés sütőporral dolgoztam, a tészta nem emelkedett meg nagyon, de ez egyáltalán nem volt gond, mert eleve kétrétegű tortát képzeltem el.

Tudtam, hogy amíg a tészták sülnek és hűlnek, lesz időm kikeverni a krémeket. Először az áfonya- és ribizliszósz, majd a fehércsoki mousse krém és a ganázs készült el. Utóbbit már többször készítettem, ez alkalommal mascarponéval lazítottam a csoki töménységét, mert lightosabb krémet képzeltem el a ribizlihez.

Amikor minden kihűlt és a krémek elérték a kenhető állagukat, nem maradt más hátra, mint a kedvenc tevékenységem, amit ugyan még gyakorolnom kell. Ez nem más, mint a díszítés, amit azért szeretek, mert ez a legkreatívabb része a tortakészítésnek. Imádom, közben jönnek az ötletek. Próbáljátok ki, igen élvezetes tevékenység.
torta-3

Az eredménnyel én is és anyukám is elégedett volt, így boldogan indultunk el a szülinapi partira. A tortákkal örömet okoztunk a pici lánynak, a vendégek pedig megdicsérték a tortakreációimat.

Lehet, hogy most valami reformtorta-hóbort elkezdődött nálam. 🙂

A torta receptjeit megtaláljátok a desszertek között.