Húzzunk fel mindent a nyársra!
Az a jó kerti parti, ahol nem csak a vendégek, hanem a házigazda is jól érzi magát. Éppen ezért újabb ötleteket adok ahhoz, hogy a vendégek kellemes környezetben finom ételeket ehessenek, a házigazdák pedig felszabadult vendéglátók lehessenek.

Előétel nyárson, mediterrán stílusban

eloetel_nyarson
Ugye, milyen jól hangzik? A nyársra akár már a buli reggelén felhúzhatjuk a sütésre szánt finomságokat. Hogy mi kerüljön a pálcára, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Én azt javaslom, mindenképpen húzzunk a nyársra zöldséget. Vágjunk össze salátalevelet viszonylag kisebb darabokra, majd tegyünk rá fél szelet prosciuttot, amit nyársra húzás előtt hajtogassunk össze. Ezután jöhet egy olívabogyó (zöld vagy fekete magozott), aztán egy szelet olasz szalámi (vagy bármilyen, de nem paprikás), majd egy koktélparadicsom, egy levél friss bazsalikom és egy kicsi mozzarella golyó, majd zárjuk a sort salátával. Minden vendégnek készítsünk 3 nyársat, ez biztosan elég lesz. Az előkészített pálcákat tálalásig tartsuk hűtőben. Kínálhatunk hozzá chibattát vagy bagettet, jó minőségű olívaolajat, vagy balzsamecetet.

Jöhet a rablóhús!
Főételként kínáljunk rablóhúst. Én maradok a régi, magyaros rablóhúsnál, ami gyermekorom kerti sütögetéseit juttatja eszembe, amikor együtt volt a család.
A sütéshez sovány disznóhúst javaslok, egy egész szűzérme biztosan elég lesz egy 4 fős társaságnak. A nyárs felszúrását kezdjük egy negyed kisebb méretű vöröshagymával, majd ezt kövesse a kockára vágott húsdarab, ezután jöhet egy kis házi zsíros szalonnaszelet, ami nem hagyja a húst kiszáradni sütés közben. Ezt kövesse egy kockaszelet piros kápia paprika, majd jöhet ismét egy húskocka, utána egy karika házi kolbász, és zárjuk a sort zöldséggel, hagymával vagy paprikával. Egy vendégre számolhatunk 4-5 rablóhúst.
A nyársakat már előző nap összeállíthatjuk, ha utána hűtőben tároljuk.
Az ételt megsüthetik maguk a vendégek is, jókat beszélgetve a tűznél vagy a grillnél. A rablóhúshoz én friss, szezonális tavaszi salátát kínálok.

Gyümölcsnyárs
gyumolcsnyars

A kerti partira szánt desszert is kényelmesen elkészíthető már az összejövetel reggelén. Húzzunk a nyársra egyformára kockázott vagy szeletelt falatnyi kivit, epret, banánt és ananászt. Ezeket váltogatva akár hármat is felhúzhatunk mindegyikből egy nyársra. Természetesen most is a fantáziánkra és leginkább a szezon gyümölcskínálatára van bízva, hogy milyen gyümölcsöket teszünk az asztalra. Kínálhatunk melléjük vaníliasodót vagy csokikrémet, amibe a gyümölcsöket mártogathatjuk. Mindkettőt elkészíthetjük a partit megelőző este.
Ugye, milyen egyszerű? És majd meglátjátok, minden nyárs sikert arat. A menüsor tavaszias, könnyű, egyszerű, és biztosan lenyűgöz minden vendéget.

Aroma party!
A szúnyogokra is gondoltunk.
A rovarok elronthatják a kerti parti hangulatát, ám egy jó házigazda egy kis házi praktikával könnyen távol tarthatja a kellemetlenkedő vérszívókat. Ráadásul a saját magunk készítette rovar- és szúnyogriasztó akár az asztal illatozó dekorációja is lehet.

szunyoguzo
Vágjuk le egy narancs, vagy egy lime, vagy egy citrom héját (de akár mindhárom is lehet egyszerre), tegyük egy befőttes üvegbe, rakjunk mellé két szár rozmaringot, mentaleveleket és fahéjrudakat (kb. 3-4 darabot), majd öntsük le 2 dl felforralt vízzel. Ha a víz kihűlt, helyezzünk bele egy úszógyertyát. Ez az ötletes rovarriasztó jól mutat a kerti asztalon, és elűzi a szúnyogokat.

Szintén hatásos lehet a szúnyogok ellen, ha félbe vágunk egy citromot, és a húsát teleszurkáljuk szegfűszeggel. Ebből is készíthetünk úszó asztali díszt, ha kevés vízben kis desszertes kehelybe tesszük.
Remélem, sikerült segítenem abban, hogy nálatok is egy jó hangulatú kerti parti szülessen!

Korábbi kerti sütögetéshez, grillezéshez szánt tippek itt>>
Grillezzünk zöldségeket, gyümölcsöket! >>