Itt a tavasz, és vele együtt a kerti sütögetések, grillezések ideje. Micsoda jó alkalom ez arra, hogy a barátok vagy a család összejöjjön, és egy délutánt, vagy akár egy egész napot kellemesen eltöltsön. Beleértve magát a házigazdát is, hiszen egy jól előkészített kerti partin neki és a háziasszonynak sincs sok tennivalója, amikor a vendégek már ott vannak.

Van néhány jó tanácsom, hogyan nyűgözzük le házigazdaként a vendégeinket.

Süsse mindenki a magáét!

werk-007
Kiváló ötlet a kerti összejövetelekhez egy olyan hamburgerparti, ahol a vendégek maguk állítják össze és készíthetik el burgereiket. A vendégek élvezni fogják, mert próbára tehetik kreativitásukat az asztalon lévő, már előre összekészített hozzávalókból válogatva. Nekünk pedig nem kell állandóan a grill felett állnunk. Ez igazi élmény a vendégeknek is, majd meglátjátok!

baranyburger-burger

A burgereket természetesen előző este készítsük el, állítsuk össze a húspogácsákat. Egy jó burgerbe mindig kissé zsírosabb húst válasszunk, amit nem kell nagyon fűszerezni. Én kevés borsot, Worcester szószt és egy kis sót adok hozzá. A kisült hús további fűszerezését a vendégek ízlésére bízom. A burgert mindig süssük jól át, akár bucikat vásároltunk, akár mi magunk készítettük a hamburgerzsemlét. A burgeres asztalra tegyünk salátát, vörös- és lilahagymát összekarikázva, csemege uborkát, csípős paprikát, szószokat, paradicsomkarikákat, sajtszeleteket, bacont – amit szintén megpiríthatnak a grillen maguk a vendégek –, vagy akár ananászkarikákat. A hozzávalóknak természetesen csak az ízlés és a fantázia szab határt.
Ezen kívül még készíthetünk coleslaw-t is, ez egy amerikai káposztasaláta. Nagyon jól illik a burgerhez, tavasszal és nyáron ráadásul kitűnő vitaminforrás is. Ez természetesen egy nappal a kerti parti előtt elkészíthető, és hűtőben tartható.


Finom falatok előtte és utána

lazac-1
A kerti összejövetel napján vágjunk össze friss szezonális gyümölcsöket, zellerszárat és sárgarépát, melyekhez készítsünk mártogatóst, például kéksajtból. Nagyon finom és ötletes előételek ezek, kitűnőek a vendégváráshoz. További vendégváró falatkákat itt találtok.
Desszertnek készíthetünk valamilyen poharas édességet, vagy valami könnyű gyümölcsös pitét. A recepteket ezekhez is megtaláljátok a weboldalamon.

Ami az italokat illeti…

BBQ-Drink-Station
Vegyük elő a nagy kancsóinkat, esetleg a nagyobb befőttes üvegeket, és készítsünk vitaminvizet, limonádét, jeges teát, sangriát vagy mohitot. Ezek még a vendégek megérkezése előtt elkészíthetők. Az italok hűtéséhez egy jéggel félig megtöltött taligát is használhatunk. Ez mutatós és jól látható mindenki számára. Jó ötlet, ha a poharakra egy szívószállal átszúrt muffinpapírt borítunk, így biztosan nem szállnak a szomjoltóba a bogarak vagy a méhek.

Cupcake-Drink-LinersSzintén ötletes megoldás, ha a jégkockába pár szem bogyósgyümölcsöt, mentalevelet vagy citromkarika-darabot fagyasztunk. Ezek jól mutatnak és el is fogyaszthatók.

Fruit-Ice-Cubes

Ami még hasznos lehet
Készítsük elő egy asztalra a vendégeknek szánt grilleszközöket, melyekkel a burgereket elkészíthetik. Tegyük melléjük az evőeszközöket, törlőkendőket, szalvétákat. Így nem kell „szaladgálnunk”, amikor már mindenki megjött. A szemétnek is érdemes előkészíteni egy szemetest.

A fentiekből is kiderül, hogy egy előre jól átgondolt és előkészített kerti sütögetésen nekünk mint házigazdának sincs igazán semmi tennivalónk mint, hogy jól érezzük magunkat vendégeinkkel együtt. Mert hiszen ez a cél.
Kellemes kerti élményeket kívánok mindenkinek!

További tippek a tökéletes grillezéshez:
Grillezzünk zöldségeket, gyümölcsöket!
Grillezési tippek (2.)