Zsírt, szalonnát és tepertőt enni egyáltalán nem bűn, sokkal egészségesebb, mintha margarint vagy vajkrémet kennénk a kenyérre.
Számos hiedelem és tévhit él a köztudatban a zsírokról, pedig szükségünk van rájuk az anyagcserénk, emésztésünk és immunrendszerünk védelmében is. Talán kevesen tudják, hogy a zsírok antioxidánsként viselkednek és segítenek a szervezetünket megszabadítani a toxinoktól.
Én a sütéshez főként ghee-t (más néven indiai vaj vagy tiszított vaj) és alkalmanként kókuszolajat használok. Ezek stabil, telített zsírok, melyek szerkezete magas hőmérséklet hatására sem változik meg. Ráadásul mindkettő gyulladáscsökkentő, és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A ghee kapható bioáruházakban és indiai termékeket érétkesítő üzletekben is. A disznózsír (liba- és kacsazsír) szintén kiváló magas hőmérsékletű sütéshez.
A vajak és olívaolajok is jók a főzéshez, de nem szabad őket túlhevíteni, mert nem olyan stabilak, mint a fent említett társaik.
A kész ételekre (salátákra, tésztákra) extra szűz olívaolajat, szezámmagolajat vagy hidegen sajtolt tökmagolajat csurgatok.
Én szívesen megeszem az állati eredetű zsírokat, persze csak mértékkel. Szeretem a házi szalonnát, a tepertőt, igaz, ezekből nem is tudok sokat enni, mert hamar eltelítenek.
A tejtermékek közül csak zsírosat választok, ugyanis a light változatból kivonják azokat az enzimeket is, amelyek segítenek lebontani a laktózt, vagyis a tejcukrot.
Vajból csakis biot használok, a feldolgozott margarin vagy vajkrém tiltólistán van.
Kerülöm a többszörösen telítetlen zsiradékokat, mint a repce, a napraforgó vagy a szójaolaj.
Továbbá olajos magvakat is fogyasztok, igaz, mértékkel. A salátákhoz vagy sütikhez mindig megpirítva használom őket. Kiváló telített zsírforrás az avokádó. Reggelire egyik kedvenc fogásom.
Levesekbe, főzelékekbe szívesen és bátran használjatok szalonnát, mert füstölt ízt kölcsönöz az ételeknek, és így még a jófajta zsírbevitelről is gondoskodom.
Hangolódjatok! Tudjátok, hamarosan leszámolunk a cukorral!
Hozzászólások