Leszámolunk a cukorral – VIII. rész
Hamarosan elkezdem a nyolc hétig tartó cukorról leszoktató programot. A kezdéssel megvárom az ősz közepét, mert nehéz lenne lemondani a finomabbnál finomabb gyümölcsökről, amik kertünkben és környezetünkben teremnek.

A saját termésű szőlőnk egyszerűen kihagyhatatlan, és bizony azzal is fel kell majd hagynom, ha belevágok a diétába.
Bízom benne, hogy lesz majd köztetek olyan, aki csatlakozik hozzám. Az aktuális kérdéseket, valamint, azt, hogy ki hogyan tud ellenállni a cukornak, vagy az iránta való sóvárgásnak, a Facebook oldalamon majd meg is tudjuk beszélni. Nem leszek túl szigorú, ha kitartóan küzdünk a célunkért, akár még egy-egy botlás is belefér majd. Mert minden holnap egy új nap.
Mielőtt azonban nekikezdünk, fordítsunk időt az előkészületekre. Szükségünk lesz majd konyhai eszközökre: chefkésre, serpenyőre, leveses fazékra, nagy teljesítményű robotgépre, botmixerre stb. Ha ezek valamelyike nincs, be kell szerezni, hogy az ételeket könnyen el tudjátok készíteni.
A fagyasztószekrény is igen hasznos lesz majd. Nem árt tudni, hogy a teli fagyasztó környezetbarát, és hatékonyabban dolgozik. A szilárd anyagok alacsonyabb hőmérsékleten fagynak meg, mint a levegő, ezért valójában jó és helyes, ha teletömjük a fagyasztónkat, és tárolónak használjuk. Sok étel fagyasztva a legjobb, például a diófélék ropogósabbá válnak, ha a fagyasztóban tároljuk őket. Figyeljünk rá, hogy ami a fagyasztóba kerül, az nagyon jól be legyen csomagolva, ha lehet vákummentesen. Legjobb, ha mindig a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből spájzolunk be. A zöldségeket előfőzve, vagyis blansírozva fagyasszuk. Továbbá érdemes eltenni pár csészényi házi készítésű csontlét, zöldség alaplevet is. Ezek önmagukban immunerősítőnek is jók, de használhatjuk szószok és szaftok készítéséhez is.
Alapléreceptet találtok blogomon. Néhány tippet szeretnék adni nektek az alaplevek elkészítéséhez. Ha főzés közben hozzáadtok egy kevés ecetet, az kivonja az ásványi sókat a lébe, különösképp a kalciumot, magnéziumot és káliumot. Amikor a tetejéről lefölözitek a zsírt, nem kell túl aprólékosan csinálni, egyesek szerint a legértékesebb része a levesnek a zsíros teteje. Ha csirkéből készítitek, használjátok a csontos és porcos részeket a főzéshez, majd az utóbbit fogyasszátok el, mert gyógyító vegyületek vannak benne. Mindenképp házi vagy szabadtartású csirkét vegyetek, megéri a ráfordított pénzt. Ne feledjétek, minden ott lesz a levesben, ami a csirkében van: vagy kiázik, vagy kifő belőle. A húsleves hűtőben legalább 5 napig áll el, fagyasztóban pedig hónapokig is. Jégkockányi adagokat is lefagyaszthatunk szószok további ízesítéséhez.
Nézzünk néhány nyersanyagot, amit érdemes lesz beszerezni a cukor-leszoktató diéta megkezdése előtt.
Ilyen a quinoa, ami egy fantasztikus teljes energiatartalmú gluténmentes mag. Előre megfőzhetjük, és a fagyasztónkban tárolhatjuk kisebb adagokban. Fontos, hogy a quinoat főzés előtt többször meg kell mosni vagy vízbe áztatni akár egy éjszakára is, hogy a körülötte lévő keserű burkot lemossuk (ami egyébként toxikus is lenne). Főzéshez 1 csésze quinoára lesz szükség és 2 csésze vízre (vagy alaplére), 15 percig főzzük lefedve, vagy amíg a vizet fel nem szívja.
Szükségünk lesz majd nyers kakaóporra, ami kiváló antioxidáns, tároljunk az éléskamránkban. Chia magra, ami szuperélelmiszer és kiváló omega-3 zsírsav forrás, szintén tartsunk otthon. Használjunk chia magot levesek, raguk vagy gyümölcsturmixok sűrítésére. Mandulalisztet és mogyoróvajat is jó, ha tartunk majd a kamránkban. A mandulatejjel és kókusztejjel pedig a laktóz kiiktatásakor helyettesíthetjük majd a tejet.
Tartsunk különböző sütőolajakat a kamránkban. A vaj tökéletes serpenyők vagy tepsik kikenéséhez és alacsony hőfokon való sütéshez. A kókuszolaj is jó kikenéshez és sütéshez is (magasabb hőfokon is) csak ne feledjük, ennek íze nem semleges, így az étel kissé édeskéssé válik tőle, éppen ezért inkább süteményekhez használjuk. Az indiai vaj (ghee) jól használható sütéshez magas hőfokon is. Az olívaolja alkalmas főzésre (alacsony és közepes hőmérsékleten), én inkább hidegen használom salátákhoz. Szőlőmagolajjal is szeretek sütni , semleges az íze és süthetünk vele magas hőmérsékleten is.
Édesítőszerek közül én xilitolt (nyírfából kivont ritka cukoralkohol) használok, abból is granulált formátumot. A xilitol hasonlóan édes, mint a cukor, ezért az adagolása is hasonló, bár én kevesebbet használok, mert kevésbé édesen szeretjük az édességeket. Az édesítőszerek közül még biztonsággal használhatunk steviát (egy trópusi növény leveléből nyerik ki – nem tartalmaz fruktózt). Használhatunk glükózszirupot vagy dextrózt (mindkettő kristálycukor fruktóz nélkül).
A kókuszról már írtam egy külön blogot. Annak minden formáját tarthatunk a spájzban, biztosan jól jön majd a diétánk alatt.
Néhány táplálék-kiegészítő por sem árt, ha van az éléskamránkban. Ilyen a spirulina por (tengeri moszat szárítva – tele van klorofillal) vagy a maca por (szuperélelmiszer Dél-Amerikából), vagy az acai bogyó port, ami kiváló antioxidáns. Ezeket bioáruházakban lehet beszerezni.
Én felkészültem. A kamrám is átalakulóban. Hamarosan nekikezdünk a cukorról leszoktató 8 hetes diétánkba. Velem tartotok?
A további részletekért kövessétek blogbejegyzéseimet.