Petrezselyem-krémleves házi fokhagymás croutonnal
Spenótos palacsinta zöldfűszeres túróval töltve
Kéksajtos mártogatós
Zöldspárga-krémleves zöldfűszeres házi croutonnal
Zellerkrémleves zellerchipsszel és házi croutonnal
Paradicsomos zöldségleves kanállal szaggatott nokedlivel
Pampuska – avagy krumplipogácsa
Gyermekkoromban nagymamánál sokat ettük ezt a finom, kiadós és olcsó ételt egy jó kis leves után. A pampuska elkészítését nagymamától lestem el, aki sokszor be is vont a munkába, én szaggathattam ki a pogácsákat, miután ő kinyújtotta a tésztát. A weben található receptek többsége tojást is ajánl a tésztába, ám én nagymamától azt tanultam, hogy burgonya, liszt és só keveréke ez a pogácsa. Vannak azonban, akik egy kis sütőport is adnak hozzá. Mi szeretjük csak úgy, magában is enni, de kiváló köret lehet egy sűrű marhapörkölt mellé vagy sült húshoz.
Kőrözött házi túróból
Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek.
A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket.
A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti.
A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.