Véleményem szerint a zserbó az egyik legelegánsabb és legfinomabb magyar teasütemény. Én jó sok dióval és házi baracklekvárral készítem. Cukrot alig használok, ha mégis, akkor csak és kizárólag xylitolt.
A zserbó tradicionális karácsonyi édesség, amely akár szilveszterig is elállna, ha nem ennénk meg… Én a napokban készítettem, így karácsonyra éppen jól összeérnek az ízek.

Ingredients

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek étolaj
  • csipetnyi sütőpor
  • 1 tk citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor plusz 2 evőkanálnyi
  • baracklekvár
  • 150 g étcsokoládé
  • 2 dkg vaj
  • csipetniy
  • For: 30 szelethez
  • Preparation: 20 min
  • Cooking: 1 h
  • Ready in: 1 h 55 min

Instructions

  1. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a vajat pedig belemorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben –amibe teszünk egy csipet cukrot is – elmorzsoljuk és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojást és a 2 ek porcukrot, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat is. Robotgépben készre dagasztjuk.
  2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és a tepsi méretére kinyújtjuk a lapokat. Minden lapra – amit egymásra rétegezünk – teszünk baracklekvárt és cukrozott diót is. Majd az utolsó lappal zárjuk a réteget. A süteményt letakarjuk konyharuhával, és 1 órán át kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük, kb. 35-40 perc alatt.
  3. A csokimázt gőz fölött a csokiból és a vajból elkészítjük egy csipet sóval, és ezzel bevonjuk a süti tetejét.
  4. Én még az előtt felszeletelem a sütit, mielőtt a csoki megdermedne rajta. Ha kihűlt, bedobozolom, és jól elrejtem karácsonyig. A széleket elöl hagyom kóstolónak.