course:

Véleményem szerint a zserbó az egyik legelegánsabb és legfinomabb magyar teasütemény. Én jó sok dióval és házi baracklekvárral készítem. Cukrot alig használok, ha mégis, akkor csak és kizárólag xylitolt.
A zserbó tradicionális karácsonyi édesség, amely akár szilveszterig is elállna, ha nem ennénk meg… Én a napokban készítettem, így karácsonyra éppen jól összeérnek az ízek.

Ingredients

For: 30 szelethez
Preparation: 20 min
Cooking: 1 h
Ready in: 1 h 55 min

Instructions

  1. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a vajat pedig belemorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben –amibe teszünk egy csipet cukrot is – elmorzsoljuk és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojást és a 2 ek porcukrot, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat is. Robotgépben készre dagasztjuk.
  2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és a tepsi méretére kinyújtjuk a lapokat. Minden lapra – amit egymásra rétegezünk – teszünk baracklekvárt és cukrozott diót is. Majd az utolsó lappal zárjuk a réteget. A süteményt letakarjuk konyharuhával, és 1 órán át kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük, kb. 35-40 perc alatt.
  3. A csokimázt gőz fölött a csokiból és a vajból elkészítjük egy csipet sóval, és ezzel bevonjuk a süti tetejét.
  4. Én még az előtt felszeletelem a sütit, mielőtt a csoki megdermedne rajta. Ha kihűlt, bedobozolom, és jól elrejtem karácsonyig. A széleket elöl hagyom kóstolónak.