- course: Desszert
Véleményem szerint a zserbó az egyik legelegánsabb és legfinomabb magyar teasütemény. Én jó sok dióval és házi baracklekvárral készítem. Cukrot alig használok, ha mégis, akkor csak és kizárólag xylitolt.
A zserbó tradicionális karácsonyi édesség, amely akár szilveszterig is elállna, ha nem ennénk meg… Én a napokban készítettem, így karácsonyra éppen jól összeérnek az ízek.
Ingredients
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 ek étolaj
- csipetnyi sütőpor
- 1 tk citrom reszelt héja
- 1 tk vanília
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor plusz 2 evőkanálnyi
- baracklekvár
- 150 g étcsokoládé
- 2 dkg vaj
- csipetniy só
- For: 30 szelethez
- Preparation: 20 min
- Cooking: 1 h
- Ready in: 1 h 55 min
Instructions
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, a vajat pedig belemorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben –amibe teszünk egy csipet cukrot is – elmorzsoljuk és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojást és a 2 ek porcukrot, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat is. Robotgépben készre dagasztjuk.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és a tepsi méretére kinyújtjuk a lapokat. Minden lapra – amit egymásra rétegezünk – teszünk baracklekvárt és cukrozott diót is. Majd az utolsó lappal zárjuk a réteget. A süteményt letakarjuk konyharuhával, és 1 órán át kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük, kb. 35-40 perc alatt.
- A csokimázt gőz fölött a csokiból és a vajból elkészítjük egy csipet sóval, és ezzel bevonjuk a süti tetejét.
- Én még az előtt felszeletelem a sütit, mielőtt a csoki megdermedne rajta.
Ha kihűlt, bedobozolom, és jól elrejtem karácsonyig. A széleket elöl hagyom kóstolónak.
Hozzászólások