course: ,

Ingredients

For: 4 személyre
Preparation: 25 min
Cooking: 20 min
Ready in: 45 min

Instructions

  1. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük (kb. 35 perc), majd hagyjuk kihűlni. Ha már tudunk vele dolgozni, megpucoljuk, összetörjük, és a zsiradékkal elkeverjük. A burgonyát összegyúrjuk 20 dkg liszttel. Ha a tészta állaga nyújthatóvá válik, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap alakú formára, és felkockázzuk olyan méretekre, hogy a szilva a közepére férjen, és össze tudjuk gombóccá formálni.
  2. Minden kockára teszünk egy szilvát és kevés fahéjas cukrot. Gombóccá formázzuk őket. Közben már a vizet odatettük forrni, ha forr, megsózzuk, és megfőzzük benne a gombócokat. Én kb. 5 gombócot főzök ki egyszerre, nem jó, ha túl sokat teszünk a vízbe. Kb. 5-7 percig főzzük a gombócokat, nagyságuktól függően. Ha kifőttek, azonnal a fahéjas pirított morzsába tesszük és átforgatjuk benne a gombócokat.
  3. Három szelet kenyeret falatkányi darabokra szétszedünk, sütőpapíron, 190 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd aprítógépben morzsát készítünk belőle. Zsiradék nélkül pirítjuk meg. Összekeverjük 2 tk fahéjjal, mielőtt a gombócokat beleforgatjuk.

Notes

Tálaláskor porcukorral (nyírfa) megszórjuk. Én szilva kompóttal körítettem, nem rontotta el!