A véletlennek és a nyári szünidőnek köszönhetően ez alkalommal a szilvás batyu készítésénél apró segítségem is volt. A hatéves szomszéd kislány épp nálunk volt, amikor a tésztát dagasztottam. Megérezte a kelt tészta illatát, amikor elkezdtem kinyújtani. Odajött, és megkérdezte, segíthet-e. Örömmel mondtam neki igent, így együtt töltögettük a szilvás batyukat egy nyári délelőtt. Ő alig várta, hogy kisüljön a kalács, aminek mennyei illata átjárta a konyhát. A kislány büszkén vitte szüleinek azt a tíz kalácsot, amit ő töltött meg. Élmény volt vele együtt sütni.
Ingredients
- 1/2 kg liszt
- 1 kk só
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 7,5 dkg porcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 tojás a kenéshez
- 1/2 kg szilva magozva, kockázva
- 2 ek barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- For: 20 darabhoz
- Preparation: 30 min
- Cooking: 30 min
- Ready in: 1 h 45 min
Instructions
- A tésztához a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Az élesztős részt és a lisztes részt egymáshoz adjuk és robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk. Kb. 30-45 percig szobahőmérsékeleten letakarva kelesztjük.
- A tésztát nyújtás előtt átgyúrjuk kissé, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es kockákat vágunk belőle. A széleit megkenjük felvert tojással.
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük a kockákat, batyut vagy buktát formázva belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Utána megkenjük tojással és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (aranybarnának kell lenniük).
- Tálaláskor meghintjük porcukorral (én xilitelt használok).
Hozzászólások