course: Desszert
A franciák pitéje a galette (galett). Bármivel tölthető, lehet sós vagy édes. Most sárgabarckkal fogjuk megtölteni, az íze mennyei lesz. Még langyosan tálaljuk, kínáljunk hozzá kókusztejszínhabot vagy házi készítésű fagyit.
Ingredients
For: 6 szelet
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj hideg, apróra kockázva
- 1 tojássárgája
- fél csipet só
- 3 ek hideg víz
- 1/2 kg sárgabarack magozott, felezett/szeletelt
- 2 ek nyírfacukor
- 1-2 tk étkezési keményítő a gyümölcs levének sűrítéséhez
- 2 tk természetes vanília
- 1/4 tk fahéj de szegfűszeg, kardamon, vagy levendula is használható ízesítésként
Preparation: 20 min
Cooking: 40 min
Ready in: 2 h
Instructions
- A hideg vajat a liszttel és a sóval jól összegyúrjuk. Nem kell teljesen kidolgozni, ha állaga morzsás, az már jó. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk át – gyorsan cselekedjünk, nem szabad, hogy a kezünktől a vaj megolvadjon, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát (ha van robotgépünk, azzal dolgozzuk ki a tésztát.) Ezután folpackba csomagolva legalább egy órára tegyük hűtőbe a tésztát.
- A sárgabarackot kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a fűszereket is. Félretesszük.
- A tésztából vékony lapot nyújtunk, majd felszeleteljük a kívánt méretre. A téglalapok közepére tesszük a kikevert sárgabarckokat, és minden oldalán ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy formás kis csomagokat kapjunk.
- Mehet a sütőbe 190 fokra 35-40 percre.
Hozzászólások