course:

Egy finom vasárnapi ebéd része is lehet ez a kiváló ételkombináció. Tanyasi csirkével dolgoztam, ami a hús ízén jól érződik. A burgonyát egy speciális hasábszeletelővel vágtam fel egyforma méretre. A grillzöldségek serpenyőben készítéséhez jó tanács: ne sózzunk előre, csak mikor már készen van az étel. Ugyanis ha sózzuk a zöldséget, akkor levet ereszt, és csak megfőzzük. A csirkét egy speciális „csirkesütő” kerámiára állítottam fel, így mindenhol egyformán ropogós lett a bőre.

Ingredients

For: 2 személyre
Preparation: 50 min
Cooking: 2 h 30 min
Ready in: 3 h 20 min

Instructions

  1. A csirkét megtisztítjuk, majd mindenhol bekenjük a bőrét az olvasztott gheevel (használhatunk vajat is). Majd besózzuk, borsozzuk, és a lepréselt fokhagymával is jól bekenjük a csirke bőrét. Végül a pirospaprikával is szépen megszórjuk mindenhol. Felhúzzuk a kerámiára (sörösdobozos megoldást is láttam már), hogy mindenhol egyenletesen ropogósra süljön a csirke bőre. Én az elején még betekerem a csirkét fóliával, hogy előbb párolódjon és puhuljon a hús. Így sütöm kb. 1-1,5 órán át 180 fokon, majd grill fokozatra állítom a sütőt, és még egy fél-1 órán át sütöm 210 fokon, az utolsó 10 percben 220 fokon.
  2. Amíg a csirke sül, van időnk a zöldségeket és a burgonyát előkészíteni. Ahhoz, hogy a hasábburgonya ropogós legyen, kétszer kell kisütni. Először csak meleg olajban sütjük, de nem hagyjuk a burgonyát elkezdeni barnulni. Kiszedjük az olajból, és hagyjuk kihűlni, majd jön a második, készre sütés, amikor már aranybarnára sütjük a burgonyát, ami így kellemesen ropog, de belül krémes állagú lesz. Bő olajban és egyszerre csak kevés burgonyát kell sütni.
  3. A grillzöldségeket a gomba sütésével kezdtem el. Megolvasztott forró gheere dobom a felszeletelt gombákat, majd jól megpirítom fűszerek nélkül. Ezután hozzáadom a többi zöldséget is, és grillezem, egyelőre fűszerek nélkül kb. 10 perig magas fokozaton. Majd borsozom és tovább grillezem még 5 percig. Amikor kész, megsózom (kevés só szükséges, mert a zöldségeknek kitűnő íze van, a sónak csak ezt kell erősítenie).