course:

Odavagyok a kelkáposztáért. Kiváló kalcium- és A-vitamin-forrás, ezen kívül magas a B-vitamin tartalma is. Minél sötétebb a levele, az íze annál intenzívebb, és klorofiltartalma is annál magasabb, ami nem más az „elbújtatott” napenergia és életerő. A kelkáposzta egész évben beszerezhető, és igazán sokféle étel készíthető belőle.
Most egy egyszerű rakott kelt ajánlok, ami nem csak színes és mutatós étel, de az íze is lenyűgöző.

Ingredients

For: 4 személyre
Preparation: 15 min
Cooking: 45 min
Ready in: 1 h 30 min

Instructions

  1. A kelkáposztát megtisztítjuk. A külső, sötétebb leveket leszedjük, torzsát eltávolítjuk és megmossuk.
  2. Ezeket a sötétebb leveleket blansírozzuk majd, vagyis forrásban lévő sós vízbe dobjuk, pár percig (kb. 3 percig) forraljuk, utána pedig jeges vízbe dobjuk egy-két percre, így a gyönyörű zöld színüket tökéletesen megőrzik. Ha a levelek felét megblansíroztuk, félre tesszük.
  3. Elkészítjük a pörköltet a darált húsból. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, rádobjuk a darált húst, és átpirítjuk, majd fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával is, és a csípős paprikát is hozzáadjuk. Kevés vízzel felöntjük, és kb. bő félóra alatt sűrű pörköltet főzünk belőle. Amíg a hús fő, addig a rizst is megfőzzük dupla annyi sós vízben, persze előtte kevés gheen megpirítjuk, úgy öntjük fel vízzel. Lefedjük, és addig főzzük, amíg a víz el nem fő. Közben nem kell kavargatni, mert akkor összeragad. Kb. 20 perc alatt megfő a rizs. Ha a pörkölt is kész, a főtt rizzsel összekavarjuk.
  4. Ezután elkészítjük a pirított kelt. A szalonnát és a házikolbászt kevés gheen vagy zsíron megpirítjuk, majd hozzádobjuk a kelkáposzta másik felét, amit felcsíkoztunk. Együtt, kb. 10 percig pirítjuk, és a végén sózzuk, borsozzuk.
  5. Ezután a blansírozott kellevelekbe töltjük a rizses húst. A tál aljára teszünk egy réteg pirított szalonnás kelt, majd jöhetnek a betekert kellevelek, szépen egymás mellé rakva. Ha marad töltelék, azt középre, a kellevelek közé halmozhatjuk. A tetejére tehetünk még a pirított kelből. Majd megszórjuk reszelt sajttal, tejfölt teszünk rá, és 190 fokon, félórán át sütjük a sütőben.