- course: Főétel
Szeretek itthon pizzát sütni, mert jó illata van, ami igazi olasz hangulatot varázsol a konyhába. De arra is kiváló, hogy eltüntessük a maradékokat a hűtőből, hiszen a kreativitásunkra van bízva, mit rakunk a pizzára.
Nekem volt itthon marhahús (kb. 15 dkg), amiből készítettem egy sűrű, ízletes bolognai ragut, a pizza egy részére ebből tettem. A másik felére sonkát pakoltam. Jutott még rá gomba, kukorica és jó sok sajt is.
Ingredients
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 dl langyos víz
- 3 ek olívaolaj extra szűz
- só, cukor
- For: 4 személyre
- Preparation: 1 h 10 min
- Ready in: 1 h 10 min
Instructions
- Hasonlóan készítjük a pizzatésztáját, mint a kelt tésztát. A langyosra melegített tejbe morzsoljuk az élesztőt és egy kis kanál cukrot, majd hagyjuk, hogy egy kicsit felfusson (kb. 15 perc).
- A lisztbe vájt mélyedésbe helyezzük a felfuttatott élesztős tejet, a kimért vizet, az olajat, még egy kis kanál cukrot, sót, és az egészet összegyúrjuk (én konyhai robotgéppel dolgoztam).
- A tészta akkor jó, ha a tál falától elválik, és nem tapad. Lefedjük egy konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük, vagy 50 fokos sütőbe helyezzük úgy, hogy az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. Kb. fél óra alatt megkel.
- A tepsi méretére nyújtjuk, és jól megpakoljuk mindféle finomsággal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-15 perc alatt készre sütjük.
Notes
Jó tanács: a pizzatésztát először mindig paradicsomszósszal kenjük meg, majd megszórjuk sajttal, és csak utána pakoljuk rá a többi feltétet. Én még a végén is megszórtam sajttal, ami lefedte a bolognai ragut, így az szaftos marad a sajtrétegek között.
Hozzászólások