course:

Ingredients

For: 4 személyre
Preparation: 45 min
Cooking: 10 min
Ready in: 55 min

Instructions

  1. Készítsünk zöldséglevest, amibe burgonyát is főzünk, mert azt használjuk a krémleves sűrítéséhez a fehérrépával keverve.
  2. Miközben a leves készül, blansírozzuk az 5 csokor petrezselymet, vagyis forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és 1 percig benne hagyjuk, majd jeges vízbe dobjuk. A zöldséglevest bőséges lében főzzük, mert a levét, a benne főtt burgonyát és a fehérrépát használjuk a petrezselyem krémleves alapjának és fontos, hogy a zöldséglevesnek is maradjon leve.
  3. A levesből kivett mintegy 1,2 liter zöldségléhez hozzáadjuk a levesben főtt burgonyát, fehérrépát és a blansírozott petrezselymet, majd konyhai robotgéppel vagy turmixgéppel krémesre keverjük. Ezután hozzáadunk 2 dl zsíros tejszínt, ezzel is összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk. Amikor a tűzről levesszük, hozzákeverjünk a hideg vajkockát, ami selymessé teszi a levest. Ha szükséges, még fűszerezzük, és ízlés szerint chilit teszünk bele..
  4. Elkészítjük a házi croutont is. A szőlőmagolajon félig megpirítjuk a kenyeret, hozzáadjuk a fokhagymát, és készre pirítjuk. Tengeri sóval megszórjuk.