Egy csinos mézeskalács házikó akár az otthonunkat is dekorálhatja már az ünnepvárás idején. Az édesség elkészítése az egyik adventi hétvége közös családi programja is lehet. Kellemes időtöltést!

Ingredients

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj puhára olvasztva
  • 25 dkg méz
  • 5 g őrölt fahéj
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 3 g őrölt szegfűszeg
  • 8 g kakaópor
  • 1 tojás
  • csipet
  • 3 g sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje
  • Preparation: 10 min
  • Cooking: 15 min
  • Ready in: 4 h 25 min

Instructions

  1. A tésztát gyúrjuk össze, és becsomagolva vagy letakarva tegyük 2-3 órára a hűtőszekrénybe.
  2. 22cm × 17 cm-es téglalap - 1 db Oldalfalak
  3. A tésztát a hűtőből kivesszük, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3-4 mm-esre. Helyezzük rá a sablonokat (ami első körben ráfér) és vágjuk ki őket. Óvatosan helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a házikó elemeit.
  4. Mézeskalácsot 180-185 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig, amíg éppen csak elkezd az alja barnulni.
  5. Egy tojás fehérjét nyersen keverjünk csomómentesre 25 dkg porcukorral. Tegyünk ebből a cukormázból egy díszítő zacskóba pár kanálnyit. Helyezzük az alapra a ház oldalait. Nyomjunk a zsákból az illesztésekre egy-egy csíkot, majd elemenként nyomjuk össze az oldalakat.
  6. Hagyjuk 5-10 percig száradni. Ha már úgy érezzük, összeragadtak, kenjük be a tető illesztési vonalait is mázzal. Helyezzük rá a tetőt, és tartsuk pár percig, amíg elbírja a ragasztás. Száradás után (kb. fél óra) jöhet a csinosítgatás.
  7. Ezt mindenkinek az ízlésére és kreativitására bíznám, mind színben, mind pedig motívumokban. Az én dekorációmat a fotón láthatjátok.

Notes

mezeskalacs-1

mezeskalacs-2

mezeskalacs-3

mezeskalacs-4

mezeskalacs-5

mezeskalacs-8