course:

Egy csinos mézeskalács házikó akár az otthonunkat is dekorálhatja már az ünnepvárás idején. Az édesség elkészítése az egyik adventi hétvége közös családi programja is lehet. Kellemes időtöltést!

Ingredients

Preparation: 10 min
Cooking: 15 min
Ready in: 4 h 25 min

Instructions

  1. A tésztát gyúrjuk össze, és becsomagolva vagy letakarva tegyük 2-3 órára a hűtőszekrénybe.
  2. Amíg pihen a tészta, elkészíthejük a házikó sablonyját papírból. Alap: 22cm × 17 cm-es téglalap - 1 db Oldalfalak: 13×8 cm-es téglalap - 2 db Hátsó és első fal: 10 cm széles, 8 cm magas az oldala, középen a tető magassága 12,5 cm. 2 db kell belőle.
  3. A tésztát a hűtőből kivesszük, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3-4 mm-esre. Helyezzük rá a sablonokat (ami első körben ráfér) és vágjuk ki őket. Óvatosan helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a házikó elemeit.
  4. Mézeskalácsot 180-185 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig, amíg éppen csak elkezd az alja barnulni.
  5. Készítsük el a cukormázat: Egy tojás fehérjét nyersen keverjünk csomómentesre 25 dkg porcukorral. Tegyünk ebből a cukormázból egy díszítő zacskóba pár kanálnyit. Helyezzük az alapra a ház oldalait. Nyomjunk a zsákból az illesztésekre egy-egy csíkot, majd elemenként nyomjuk össze az oldalakat.
  6. Hagyjuk 5-10 percig száradni. Ha már úgy érezzük, összeragadtak, kenjük be a tető illesztési vonalait is mázzal. Helyezzük rá a tetőt, és tartsuk pár percig, amíg elbírja a ragasztás. Száradás után (kb. fél óra) jöhet a csinosítgatás.
  7. Ezt mindenkinek az ízlésére és kreativitására bíznám, mind színben, mind pedig motívumokban. Az én dekorációmat a fotón láthatjátok.

Notes

mezeskalacs-1

mezeskalacs-2

mezeskalacs-3

mezeskalacs-4

mezeskalacs-5

mezeskalacs-8