- course: Desszert
Linzer és meggyes töltelék – e kettő sokféleképpen kombinálható, legtöbbször mégis pitét készítünk belőle. Úgy döntöttem, újragondolom mindezt, és rusztikus kosárkákat készítek meggyespite-töltelékkel. Tálaláskor adhatunk hozzá tejszínhabot vagy fagyit. Nagyon finom.
Ingredients
- The lisz ingredient no longer exists. Try re-saving this recipe.
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 1/2 csipet só
- 3 ek hideg víz
- 1/2 kg magozott meggy
- 2 ek nyírfacukor
- 1 ek étkezési keményítő a gyümölcs levének sűrítéséhez
- 2 tk természetes vanília
- 1/4 tk fahéj de szegfűszeg, kardamon, vagy akár levendula is használható az ízesítéshez
- For: 12 db
- Preparation: 20 min
- Cooking: 40 min
- Ready in: 2 h
Instructions
- A hideg vajat a liszttel és a sóval jól összegyúrjuk. Nem kell teljesen kidolgozni, ha az állaga morzsás, az már jó.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk át – gyorsan cselekedjünk, mert nem szabad, hogy a kezünktől a vaj megolvadjon, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát (ha van robotgépünk, azzal dolgozzuk ki a tésztát).
- Csomagoljuk folpackba a tésztát, és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
- A meggyet kimagozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a fűszereket. Pár perc alatt kiforraljuk, és hagyjuk kihűlni.
- A tésztából vékony lapot nyújtunk, majd felszeleteljük a kívánt méretre és muffinformába tesszük. Lehet kissé rusztikus, mint az enyém a fotókon. A kosarakat a kihűlt meggyes töltelékkel kis kanál segítségével megtöltjük, és mehet is a sütőbe. 190 fokon 35-40 percig sütjük.
Hozzászólások