Linzer és meggyes töltelék – e kettő sokféleképpen kombinálható, legtöbbször mégis pitét készítünk belőle. Úgy döntöttem, újragondolom mindezt, és rusztikus kosárkákat készítek meggyespite-töltelékkel. Tálaláskor adhatunk hozzá tejszínhabot vagy fagyit. Nagyon finom.

Ingredients

  • The lisz ingredient no longer exists. Try re-saving this recipe.
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 csipet
  • 3 ek hideg víz
  • 1/2 kg magozott meggy
  • 2 ek nyírfacukor
  • 1 ek étkezési keményítő a gyümölcs levének sűrítéséhez
  • 2 tk természetes vanília
  • 1/4 tk fahéj de szegfűszeg, kardamon, vagy akár levendula is használható az ízesítéshez
  • For: 12 db
  • Preparation: 20 min
  • Cooking: 40 min
  • Ready in: 2 h

Instructions

  1. A hideg vajat a liszttel és a sóval jól összegyúrjuk. Nem kell teljesen kidolgozni, ha az állaga morzsás, az már jó.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk át – gyorsan cselekedjünk, mert nem szabad, hogy a kezünktől a vaj megolvadjon, ezért nem kell teljesen kidolgozni a tésztát (ha van robotgépünk, azzal dolgozzuk ki a tésztát).
  3. Csomagoljuk folpackba a tésztát, és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
  4. A meggyet kimagozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a fűszereket. Pár perc alatt kiforraljuk, és hagyjuk kihűlni.
  5. A tésztából vékony lapot nyújtunk, majd felszeleteljük a kívánt méretre és muffinformába tesszük. Lehet kissé rusztikus, mint az enyém a fotókon. A kosarakat a kihűlt meggyes töltelékkel kis kanál segítségével megtöltjük, és mehet is a sütőbe. 190 fokon 35-40 percig sütjük.