course:

A vadas gyermekkorom egyik kedvence volt, és mostanáig az maradt, mert apa mindig nagyon ízletesen készítette el. A tálalással szerettem volna bebizonyítani, hogy akár ünnepi ebéd is lehet a vadasból. Az én vadasom abban különbözik másétól, hogy karamellizált zöldségeket is kínálok mellé.

Ingredients

For: 6 személyre
Preparation: 20 min
Cooking: 2 h
Ready in: 2 h 20 min

Instructions

  1. A megtisztított húst egész vékonyra szeleteljük. Egy kevés gheen mindkét oldalát megpirítjuk, a húst kissé kérgesítjük, majd kiszedjük és félretesszük. A gheen az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott répát és petrezselyemgyökeret.
  2. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, a cukrot, majd visszatesszük a húsokat is. Ezt fedő alatt főzzük kb. másfél-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul. Ha a hús már puha, kivesszük, a babérlevelet eltávolítjuk, és kézi botmixerrel pürésítjük a szószt és a zöldségeket. Belekeverjük a tejfölt is, és még rottyantunk rajta egyet. Ha burgonyát is adunk hozzá, akkor azt még a tejföl előtt tegyük meg, és azt is keverjük át botmixerrel.
  3. A pirított burgonyagombóchoz a megtisztított és felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük burgonyanyomóval. Hagyjuk kihűlni. Sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Ezután összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kézzel gombócokat formázunk belőle, hogy forrásban lévő sós vízbe kifőzhessük. Amikor a gombóc feljön a víz felszínére, még főzzük kb. 5 percig, majd szűrővel emeljük ki. Ezután felforrósított gheere dobjuk a gombócokat, és megpirítjuk. Ha még szükséges a végén megsózzuk kissé.
  4. A karamellizált zöldségekhez szintén gheet forrósítok, ráteszem a hagymát és a zöldségeket is, majd jól átpirítom, és közben hozzáadom a cukrot is. Végül borsozom, és amikor már minden megpirult, sózom is.