Íme egy reform bögrés diós sütemény, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. Ráadásul télen különösen jó diós süteményeket készíteni, mert az olajos magvakhoz hasonlóan a dió tápanyagtartalma versenybe száll akár egy főétellel is. Mindemellett a dió jó hatással van a vérnyomásra és a keringésre is, valamint tele van jótékony ásványi anyagokkal. Magas az E-vitamin tartalma pedig jót tesz a bőrnek is. Használjuk tehát bátran a diót sütéshez, vagy fogyasszuk nyersen sajttal és almával, hiszen kiváló téli csemege.

Ingredients

  • 1 tojás
  • 1 bögre nyírfacukor
  • 1 bögre mandulaliszt
  • 1 bögre kókusztej
  • 1 bögre dió durvára darálva
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek mazsola
  • 100 g étcsokoládé jó minőségű, 70%-os kakaótartalmú
  • 5 dkg vaj
  • For: 1 kisebb tepsihez
  • Preparation: 10 min
  • Cooking: 30 min
  • Ready in: 40 min

Instructions

  1. A diót szeretem kicsit átpirítani, épp csak addig, amíg illatozni kezd, hogy az aromák jól kijöjjenek a sütiben. Durvára darálom a sütihez.
  2. A tészta hozzávalóit robotgéppel vagy kézi mixerrel kikeverjük.
  3. Kisebb – vajazott, lisztezett – tepsibe öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróbáig).
  4. Ha kihűlt, a csokit a vajjal összeolvasztjuk gőz felett, majd bevonjuk vele a sütit. Megvárjuk, amíg a csokimáz megdermed, és utána kockákra szeleteljük. dios-sutemeny-bogres