course: ,

Kellemes illatokat áraszt majd, öröm lesz majd a kakós csigát karácsony reggelén a kávé mellé fogyasztani.

Ingredients

For: 4 adaghoz
Preparation: 40 min
Cooking: 40 min
Ready in: 1 h 20 min

Instructions

  1. Robotgépben összedagasztjuk a tésztához szükséges szobahőmérsékletű hozzávalókat, majd csak a végén adjuk hozzá a mazsolát. Ha szépen összeállt a tészta, és elválik a táltól, akkor indulhat a kelesztés. Mivel karácsony van, nem akarunk egész délután a kelt tésztával foglalkozni, ezért felgyorsítjuk a folyamatot: a sütőt melegítsük elő 50 fokra. A kelt tésztát szórjuk meg kevés liszttel, hogyha elkezd kellni, ne ragadjon a tál falára. Takarjuk le konyharuhával, majd helyezzük az 50 fokos sütőbe, résnyire nyitva hagyva a sütő ajtaját. Így kb. 35-40 perc alatt biztosan szépen megkel a tészta. Addig kavarjuk össze a tölteléket. Esetleg ebbe is tehetünk mazsolát, ha szeretjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtsuk ki vékonyra, és a tölteléket egyenletesen oszlassuk el rajta, majd hosszában szorosan tekerjük fel. Kb. 3 cm széles tekercseket vágunk belőle, és egymás mellé helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a tetejét a tejszínnel, és megszórjuk nádcukorral.
  3. Az így elkészített csigákat betesszük az 50 fokos sütőbe, és kb. 5 perc után felvesszük a sütőt 190 fokra. Amíg eléri a sütő ezt a hőfokot, addig is kel még a tészta. A csigákat 190 fokon kb. még 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarára sülnek a szélek.