Kellemes illatokat áraszt majd, öröm lesz majd a kakós csigát karácsony reggelén a kávé mellé fogyasztani.
Ingredients
For: 4 adaghoz
- 40 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 ek cukor
- csipet só
- 1 tk citrom reszelt héja
- 1 tk vanília
- 1 ek mazsola
- 10 dkg vaj olvasztott
- 10 dkg porcukor (nyírfa)
- 1 tk vanília
- 3 ek kakaópor cukrozatlan
- 0,5 tk rum
- fahéj ízlés szerint
- 2 dl habtejszín
- 1 ek nádcukor
Preparation: 40 min
Cooking: 40 min
Ready in: 1 h 20 min
Instructions
- Robotgépben összedagasztjuk a tésztához szükséges szobahőmérsékletű hozzávalókat, majd csak a végén adjuk hozzá a mazsolát. Ha szépen összeállt a tészta, és elválik a táltól, akkor indulhat a kelesztés. Mivel karácsony van, nem akarunk egész délután a kelt tésztával foglalkozni, ezért felgyorsítjuk a folyamatot: a sütőt melegítsük elő 50 fokra. A kelt tésztát szórjuk meg kevés liszttel, hogyha elkezd kellni, ne ragadjon a tál falára. Takarjuk le konyharuhával, majd helyezzük az 50 fokos sütőbe, résnyire nyitva hagyva a sütő ajtaját. Így kb. 35-40 perc alatt biztosan szépen megkel a tészta. Addig kavarjuk össze a tölteléket. Esetleg ebbe is tehetünk mazsolát, ha szeretjük.
- A megkelt tésztát nyújtsuk ki vékonyra, és a tölteléket egyenletesen oszlassuk el rajta, majd hosszában szorosan tekerjük fel. Kb. 3 cm széles tekercseket vágunk belőle, és egymás mellé helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a tetejét a tejszínnel, és megszórjuk nádcukorral.
- Az így elkészített csigákat betesszük az 50 fokos sütőbe, és kb. 5 perc után felvesszük a sütőt 190 fokra. Amíg eléri a sütő ezt a hőfokot, addig is kel még a tészta. A csigákat 190 fokon kb. még 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarára sülnek a szélek.
Hozzászólások