Kellemes illatokat áraszt majd, öröm lesz majd a kakós csigát karácsony reggelén a kávé mellé fogyasztani.

Ingredients

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek cukor
  • csipet
  • 1 tk citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília
  • 1 ek mazsola
  • 10 dkg vaj olvasztott
  • 10 dkg porcukor (nyírfa)
  • 1 tk vanília
  • 3 ek kakaópor cukrozatlan
  • 0,5 tk rum
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek nádcukor
  • For: 4 adaghoz
  • Preparation: 40 min
  • Cooking: 40 min
  • Ready in: 1 h 20 min

Instructions

  1. a sütőt melegítsük elő 50 fokra. A kelt tésztát szórjuk meg kevés liszttel, hogyha elkezd kellni, ne ragadjon a tál falára. Takarjuk le konyharuhával, majd helyezzük az 50 fokos sütőbe, résnyire nyitva hagyva a sütő ajtaját. Így kb. 35-40 perc alatt biztosan szépen megkel a tészta. Addig kavarjuk össze a tölteléket. Esetleg ebbe is tehetünk mazsolát, ha szeretjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtsuk ki vékonyra, és a tölteléket egyenletesen oszlassuk el rajta, majd hosszában szorosan tekerjük fel. Kb. 3 cm széles tekercseket vágunk belőle, és egymás mellé helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a tetejét a tejszínnel, és megszórjuk nádcukorral.
  3. Az így elkészített csigákat betesszük az 50 fokos sütőbe, és kb. 5 perc után felvesszük a sütőt 190 fokra. Amíg eléri a sütő ezt a hőfokot, addig is kel még a tészta. A csigákat 190 fokon kb. még 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarára sülnek a szélek.