course: előétel
Hideg chilis paradicsomleves bazsalikomolajjal és blansírozott zellerszárral. Ez a leves forró nyári estéken kiváló vacsora is lehet.
Ingredients
For: 4 személyre
- 1.5 kg paradicsom héjától megtisztítva
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg szárzeller
- 1 cs friss bazsalikom
- 1-2 friss chilipaprika
- 2 dl zöldségalaplé
Preparation: 30 min
Cooking: 10 min
Ready in: 40 min
Instructions
- Az olívaolajat egy apró lábosba öntjük és a fokhagymákat belehelyezzük úgy, hogy az olaj ellepje. A fokhagymát 30 percen keresztül konfitáljuk, vagyis lassú tűzön sütjük úgy, hogy az olaj ellepi. Ha készen van, a fokhagymát kiszedjük, és félretesszük az olajjal együtt.
- A paradicsomot forrásban lévő vízben fél percig blansírozzuk, majd jeges vízbe dobjuk őket, hogy a héjuk könnyen lejöjjenek. A szárzellert burgonyahámozóval megpucoljuk és hosszában harmadoljuk. Ezután forrásban lévő vízhez adjuk, és egy percig blansírozzk, majd szintén jeges vízbe dobjuk.
- A bazsalikommal is így járunk el. Fél percig blanzírozzuk, lecsepegtetjük és félretesszük.
- A hámozott paradicsomot, a konfitált fokhagymát és felaprított, kimagozott chilit beletesszük a turmixgépbe, és pürésítjük. Sózzuk és borsozzuk. Hígítjuk a zöldségalaplével, majd egy zárható edénybe tesszük, és behűtjük. A bazsalikomleveleket a megmaradt olaj felével pürésítjük, és a levesre csöpögtetjük tálaláskor. Még a zellerszárból is kínálunk hozzá.
Hozzászólások