Fejtettbab-leves füstölt hússal és házikolbásszal. Imádom a leveseket. Jól jönnek, ha esik, ha fúj, vagy ha süt a nap. Levest készíteni könnyű, és csupán az előkészület igényel időt. Ha szezonja van a fejtett babnak, mindig főzök belőle levest. Főételként esszük, és legalább két napig, mert másnap még finomabb, az ízek jól összeérnek.
Ingredients
- 35 dkg füstölt hús comb, oldalas, vagy tarja
- 1 szál csemege vagy csípős kolbász
- 1/2 kg fejtett bab
- 2 szál répa
- 2 szál paszternák
- 1 karalábé
- 1/4 zellergumó
- 1 cs zellerlevél
- 1 cs petrezselyem
- 2 babérlevél
- só, bors óvatosan a sóval, a füstölt hús eleve sós
- 1 t pirospaprika
- 1/2 t köménymag
- 1 chilipaprika vagy hegyes erős
- 1 ek zsír
- For: 4 személyre
- Preparation: 15 min
- Cooking: 1 h 30 min
- Ready in: 1 h 45 min
Instructions
- A zöldségeket megpucoljuk és megtisztítjuk, majd felszeleteljük a kívánt formára, lehetőleg egyforma méretűre. A húst is felszeleteljük, a kolbászt felkarikázzuk.
- A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a kolbászt, kicsit átpirítjuk. Jöhetnek a zöldségek is hozzá. Tovább pirítjuk közepes lángon. Kevés sót adunk hozzá, borsozzuk. Adunk hozzá kevés köménymagot, és pirospaprikát is. Felengedjük vízzel a kívánt mennyiségig.
- . Hozzáadjuk a zöldfűszereket, a chilipaprikát egészben (így alig lesz kisé csípős a leves). Amikor a bab is puhára főtt, készen van a leves. Én kevés citromlével (vagy ecettel) bolondítom a végén.
- Tálalásnál tejföllel nyakon önthetjük, és friss petrezselyemmel kínálhatjuk.
Hozzászólások