Fejtettbab-leves füstölt hússal és házikolbásszal. Imádom a leveseket. Jól jönnek, ha esik, ha fúj, vagy ha süt a nap. Levest készíteni könnyű, és csupán az előkészület igényel időt. Ha szezonja van a fejtett babnak, mindig főzök belőle levest. Főételként esszük, és legalább két napig, mert másnap még finomabb, az ízek jól összeérnek.

Ingredients

  • 35 dkg füstölt hús comb, oldalas, vagy tarja
  • 1 szál csemege vagy csípős kolbász
  • 1/2 kg fejtett bab
  • 2 szál répa
  • 2 szál paszternák
  • 1 karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 1 cs zellerlevél
  • 1 cs petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • só, bors óvatosan a sóval, a füstölt hús eleve sós
  • 1 t pirospaprika
  • 1/2 t köménymag
  • 1 chilipaprika vagy hegyes erős
  • 1 ek zsír
  • For: 4 személyre
  • Preparation: 15 min
  • Cooking: 1 h 30 min
  • Ready in: 1 h 45 min

Instructions

  1. A zöldségeket megpucoljuk és megtisztítjuk, majd felszeleteljük a kívánt formára, lehetőleg egyforma méretűre. A húst is felszeleteljük, a kolbászt felkarikázzuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a kolbászt, kicsit átpirítjuk. Jöhetnek a zöldségek is hozzá. Tovább pirítjuk közepes lángon. Kevés sót adunk hozzá, borsozzuk. Adunk hozzá kevés köménymagot, és pirospaprikát is. Felengedjük vízzel a kívánt mennyiségig.
  3. . Hozzáadjuk a zöldfűszereket, a chilipaprikát egészben (így alig lesz kisé csípős a leves). Amikor a bab is puhára főtt, készen van a leves. Én kevés citromlével (vagy ecettel) bolondítom a végén.
  4. Tálalásnál tejföllel nyakon önthetjük, és friss petrezselyemmel kínálhatjuk.