Ez a mousse a fehércsoki miatt könnyű és édes, amit az áfonya savanyúságával ellensúlyoz. A torta elkészítése nem nehéz, kezdőknek is ajánlom.

Ingredients

  • 6 db tojás
  • 5 ek liszt én mandulalisztet használtam
  • 2 ek gesztenyeliszt
  • 4 ek nyírfacukor
  • 2 tk vaníliapor
  • 2 csipet
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 200 mg fehércsoki
  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 250 ml mascarpone
  • 4 lapzselatin beáztatva
  • 150 g áfonya
  • 5 ek cukor v. xilitol
  • 2 tk vaníliapor
  • fél citrom leve
  • kevés víz
  • 4 db lapzselatin beáztatva
  • For: 1 normál tortaformához
  • Preparation: 25 min
  • Cooking: 30 min
  • Ready in: 1 h 10 min

Instructions

  1. A piskótát elkészítjük. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd evőkanalanként a sárgájához adagoljuk. Lassan keverjük össze. A sütőporos-szódabikarbónás lisztet is evőkanalanként adjuk a tésztához, amit 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütünk úgy, hogy közben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Ha készen van, félre tesszük, hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a mousse-t és az áfonyaszószt.
  3. A fehércsoki mousse-hoz a habtejszínt a cukorral és a sóval habosra verjük, a mascarponét kanalanként adjuk a habhoz az olvasztott fehércsokival felváltva, majd az egészet habosra keverjük. A felolvasztott, kicsavart lapzselatint hozzáadjuk a mousse-hoz, és elkeverjük. Hűtőbe tesszük felhasználásig.
  4. Az áfonyaszószhoz az áfonyát felforraljuk a hozzávalókkal, majd kb. 5 percig főzzük. Ha kész, félretesszük. Nem szűrjük le, mert szeretnénk a gyümölcsöt a szószban is élvezni. A még forró léhez hozzákeverünk 2 db beáztatott és kicsavart zselatinlapot. Ezt a szószt majd a torta két rétege közé, a csoki mousse-ra csöpögtetjük.
  5. Ha mindennel elkészültünk, és minden kihűlt, összeállíthatjuk a tortát. A piskótát kettévágjuk, és megkenjük a fehércsoki mousse felével, majd rácsöpögtetjük az áfonyaszószt, így majd ha szeleteljük, lesz közte olyan rész, ami fehércsokis-áfonyás. Ráborítjuk a piskóta másik felét, amit bevonunk a maradék mousse-szal. Friss áfonyával díszítjük. Én cukorfigurákat is tettem rá, de csak díszítésnek, nem fogasztásra.