Ingredients

  • 1 egész füstölt csülök csontjával együtt
  • 1 szál csípős házi kolbász
  • 3-4 szál répa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • fél gyökér
  • 2-3 zellerszár
  • fél kg tarkabab
  • só, bors, pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 paradicsom
  • 1 chilipaprika
  • 1 vöröshagyma
  • tejföl tálaláshoz
  • friss petrezselyem tálaláshoz
  • For: 6 személyre
  • Preparation: 15 min
  • Cooking: 30 min
  • Ready in: 3 h 45 min

Instructions

  1. A csülköt megmossuk és feltesszük forrni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha felforrt a víz, az egészet leöntjük róla, így biztosan nem lesz túl sós a levesünk. Ha van időnk, akkor egy éjszakát vízben is áztathatjuk is a csülköt. Nekem ezúttal nem volt, így egyszer felforraltam, mielőtt oda tettem volna főni.
  2. Amíg a húst egyszer felforraljuk, addig van időnk a zöldségeket és a kolbászt felszeletelni. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd rádobjuk a répát, a zellert, majd a többi zöldséget és a kolbászt is. Ezeket jól átforgatjuk, kissé összepároljuk. A tarkababot is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Ezután az átforralt csülköt felszeletelve, de csontjával együtt a zöldségekhez adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A babérlevelet is hozzáadjuk. A levesbe tesszük a paprikákat és a paradicsomot is. Lassú tűzön kb. 3-3,5 óra alatt készre főzzük. A végén én adok egy kiskanál 10 %-os ecetet a leveshez, mert kellemes ízt ad az ételnek.
  3. A tálalásnál tejfelt, friss petrezselyemzöldet és friss fehér kenyeret kínálok hozzá. Finom józanodást!