course: Főétel
Ingredients
For: 4 személyre
- 1 egész csirke kisebb kakas, vagy nagyobb csirke, kb 1,5 kg
- 4 közepes vöröshagyma
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 30 dkg csiperkegomba
- 15 dkg bacon
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2,5 dl alaplé
- 1 ü száraz vörösbor
- 1 cs petrezselyem
- 2 ek vaj
- 1 ek barnacukor
- 1 dl konyak vagy brandy
- liszt
- só frissen őrölt bors
- 2 babérlevél
- 2 ág rozmaring
- 3 ek kakukkfű
- 3 zsályalevél
Preparation: 20 min
Cooking: 2 h
Ready in: 2 h 20 min
Instructions
- A csirkét vagy a kakast szedjük szét részeire, és mindenhol lisztezzük be.
- Szeleteljük a hagymát és a bacont is. A gombát megtisztítjuk.
- Vegyünk elő egy jó nagy serpenyőt vagy egy vaslábast, olvasszuk fel a vaj felét, tegyük bele a csirkedarabokat és pirítsuk át.
- Ezután flambírozzuk konyakkal, majd szedjük ki a húst, és tegyük félre.
- Beletesszük a serpenyőbe a másik fél vajat is, megpirítjuk a szalonnát, a hagymát, a pár gerezd fokhagymát és gombát. Mikor ezek jól megpirultak, kevés barnacukrot adunk hozzá, majd még kb. 2 percig sütjük. Kapunk egy jó kis ragut.
- Ebbe visszapakoljuk a csirke darabokat.
- Ezután a fokhagymát és a paradicsomszószt is tegyük a serpenyőbe, öntsük fel az alaplé és a bor keverékével, épp annyival, amennyi a csirkét ellepi. Tegyük hozzá a fűszereket és közepes lángon főzzük kb. 1,5 órán át. Ha a hús puha, szedjük ki a baconnel együtt egy külön tálba.
- A serpenyőben maradt levet pedig botmixxerrel simára turmixoljuk, aztán kissé kiforraljuk, sűrítjük. Egy evőkanál hideg vajat még a mártásba keverünk, hogy selymesítsük. Utána sózzuk és borsozzuk, ha szükséges. A kész mártást a húsra öntjük. Főtt burgonyával és egy pohár száraz vörösborral kínáljuk.
Hozzászólások