Ingredients

  • 4 db közepes cékla héjával, pucolatlanul
  • 2 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 szár kakukkfű
  • 1 nagy csésze rizottó rizs
  • 2 db salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán
  • 5 dl vörösbor
  • 5 dl alaplé
  • 3 ek olívaolaj
  • For: 2 személyre
  • Preparation: 15 min
  • Cooking: 1 h 40 min
  • Ready in: 1 h 55 min

Instructions

  1. A céklákat nem pucoljuk meg, így mielőtt gerezdekre vágnánk, tisztítsuk meg és papírtörlővel töröljük szárazra.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát sem pucoljuk meg, csak a cékla közé rakjuk. Olívaolajjal bekenjük a céklát és hagymát is. Ezt követően mehet a sütőbe 150 fokon 90 percre.
  3. répa, fehérrépa, zellerszár, kelkáposzta, ha van otthon csontos hús, bár így kissé időigényesebb a leves elkészítése). Jó minőségű borral szeretek főzni, mivel alapanyagaimat is jól megválogatom, ezért azt gondolom fontos, hogy jó borral főzzük meg a rizottót. Én egy középkategóriás száraz vörös bort választottam.
  4. A fokhagymát apró őrlőn átpasszírozzuk, majd a salottahagymát is felaprítjuk, és olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a száráról leszedett friss kakukkfüvet. Mindezt kicsit megpirítjuk. Jöhet bele a rizottó rizs (ha ez nincs, akkor kerek szemű rizsből készítsük el). Megpirítjuk kissé, majd felöntjük vörösborral, és közepes lángon folytonos kevergetés mellett főzzük.
  5. Eközben először a bort öntögetjük a rizshez, majd az alaplé hozzáadogatásával főzzük a rizottót. Ezt kb. 20-25 percet vesz igénybe, majd a már elkészült cékla 2/3-át hozzáadjuk a rizottóhoz (én szeretem a gerezdeket még kettévágni, és a héját leszedem, mielőtt a rizottóhoz adom). A rizottóhoz hozzáadjuk a parmezán 2/3-át is, majd kb. 10 perc elteltével a már gyönyörű színű rizottóhoz adjuk a kockára vágott vajat, ami még krémesebbé teszi az ételt. A maradék céklával és a maradék parmezánnal díszítve tálaljuk.

Notes

Grillezett kecskesajttal még laktatóbb főétel lesz belőle.