Tojásos nokedli fejes salátával
cuisine:

Mindaddig nem is tudtam, hogy a szomszédom tyúkokat nevel, amíg nem kaptam tőle friss tojást. Mondtam is neki, hogy ezután már nem a boltból, hanem tőle veszem majd a tojásokat, így mindig frisset ehetünk. Örömömben úgy döntöttem, gyermekkorom egyik kedvenc tavaszi ételét készítem vacsorára. Mi a tojásos nokedlit cukros-ecetes fejes salátával mindig május környékén ettük, akkor, amikor már a zöldségesnél friss salátát lehetett kapni. Ezt az ételt mindig anyukám készítette, tőle lestem el a pörgős nokedli készítését is. Kellemes emlékek jutottak eszembe, miközben ezt az ételt készítettem. A látvánnyal pedig nem lehet betelni: a házi tojás gyönyörű sárgára sült. Figyelem, a tojásos nokedli frissen fogyasztva a legfinomabb.

Hozzávalók

For: 4 személyre
Preparation:
25 min
Ready in:
25 min

Elkészítés

  1. A nokedlihez a lisztet kimérjük, a tojást és a sót a liszthez adjuk, összekeverjük, majd lassan, adagonként adjuk hozzá a vizet, hogy se folyós, se kemény ne legyen a tészta.
  2. Közben kevés sóval vizet forralunk. A tésztát nokedliszaggatón a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Megvárjuk, hogy feljöjjenek a víz tetejére, és kb. 1-2 perc alatt megfőzzük az apróra szaggatott nokedlit, amit kevés gheere vagy főzőolajra szedünk ki. Majd újabb adagot szaggatunk ki.
  3. A felvert tojást kevés, serpenyőben felmelegített olajon olyan állagúra sütjük, ahogyan mi szeretjük. Végül a tojást és a nokedlit összekeverjük.
  4. A salátaöntet hozzávalóit egy kis befőttes üvegbe tesszük, összerázzuk, és a salátalevelekre önjük.

Megjegyzések