course:

Ingredients

For:
24 dl
Preparation:
20 min
Cooking:
25 min
Ready in:
45 min

Instructions

  1. A megtisztított epret egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a xylitolt és a pektint is. Az utóbbit előtte keverjük ki kevés xylitollal! A hozzávalókat forraljuk fel, majd tegyük megtisztított üvegekbe! Pár percre fordítsuk fejre az üvegeket, aztán fordítsuk vissza, majd takarjuk le takaróval vagy törölközővel. Ebben a szárazdunsztban hagyjuk kihűlni a lekvárt.
  2. Eperlekvár bazsalikommal: Amikor az eperlekvár elkészült, adjunk hozzá 12 db bazsalikomlevelet, és jól forraljuk össze. Üvegekbe szedjük, és fentiek szerint járunk el.
  3. Eperlekvár gyömbérrel: A főzés megkezdése előtt adjunk 100 g megtisztított gyömbért az eperhez, az édesítőhöz és a pektinhez. Esetleg fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  4. Eperlekvár vaníliával és citrommal: Főzés közben adjunk az eperhez egy egész citrom levét és 2 tk vaníliaport, ezzel együtt főzzük meg a lekvárt.
  5. Eperlekvár rebarbarával: A főzés vége felé 3-4 szál apróra vágott rebarbarát adunk az eperhez, és még kb. 2 percig főzzük. Fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  6. Eperlekvár cseresznyével: 1kg eper és 1 kg magozott cseresznye keverékét főzzük meg lekvárnak a fentiek szerint. Ezt darabosan szeretem elkészíteni.