Eperlekvár-variációk – cukor nélkül

A férjemmel már jó pár üveg eperlekvárt eltettünk az idén, természetesen mindegyik cukormentes.
Készítettünk natúr eperlekvárt, darabosat és krémes állagút is. De van, amit bazsalikommal, gyömbérrel, vaníliával és citrommal, rebarbarával vagy cseresznyével ízesítettünk. Mindegyiket xylitollal édesítettük, és pektinnel zselésítettük. Élvezzétek a nyáron eltett napfényt, akár télen is, egészségesen!

Hozzávalók

For: 24 dl
Preparation:
20 min
Cooking:
25 min
Ready in:
45 min

Elkészítés

  1. A megtisztított epret egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a xylitolt és a pektint is. Az utóbbit előtte keverjük ki kevés xylitollal! A hozzávalókat forraljuk fel, majd tegyük megtisztított üvegekbe! Pár percre fordítsuk fejre az üvegeket, aztán fordítsuk vissza, majd takarjuk le takaróval vagy törölközővel. Ebben a szárazdunsztban hagyjuk kihűlni a lekvárt.
  2. Eperlekvár bazsalikommal: Amikor az eperlekvár elkészült, adjunk hozzá 12 db bazsalikomlevelet, és jól forraljuk össze. Üvegekbe szedjük, és fentiek szerint járunk el.
  3. Eperlekvár gyömbérrel: A főzés megkezdése előtt adjunk 100 g megtisztított gyömbért az eperhez, az édesítőhöz és a pektinhez. Esetleg fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  4. Eperlekvár vaníliával és citrommal: Főzés közben adjunk az eperhez egy egész citrom levét és 2 tk vaníliaport, ezzel együtt főzzük meg a lekvárt.
  5. Eperlekvár rebarbarával: A főzés vége felé 3-4 szál apróra vágott rebarbarát adunk az eperhez, és még kb. 2 percig főzzük. Fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  6. Eperlekvár cseresznyével: 1kg eper és 1 kg magozott cseresznye keverékét főzzük meg lekvárnak a fentiek szerint. Ezt darabosan szeretem elkészíteni.

Megjegyzések