Ritkán járok a Fővám téri piacra, de amit most tapasztaltam, meggyőzött arról, hogy vissza kell még mennem. Kellemes a hangulat, az áru friss és minőségi, ráadásul még a kofákkal is jót beszélgettem.

Mivel német vendégeink voltak, adódott az alkalom, és feldobtam nekik, van-e kedvük kijönni velem a piacra, és körülnézni, milyen a kínálat. Megígértem nekik, hogy ott biztosan találnak majd kedvükre pirospaprikát vagy fokhagymafűzért, amit hazavihetnek.
A piacra délelőtt mentünk, nem volt tömeg, kényelmesen, viszonylag sorban állás nélkül lehetett vásárolni a kofáktól. Minden standnál elégedett voltam a kiszolgálással. Szeretem magam kiválasztani azt a zöldséget vagy gyümölcsöt, amit megvásárolok, ezért pozitív élmény volt, hogy ahol megálltam, szabadon válogathattam az áruból anélkül, hogy rám szóltak volna. Sajnos máshol ez előfordult már. Egyetlen árusnál volt minden terméken feltüntetve egy táblán: „No test”. Ezt egy kicsit furcsának találtam. A férjem próbált meggyőzni, hogy ez normális, hiszen ha mindenki csak kóstolgatna, a fele áru a nap végére elfogna. Engem mégsem tudott meggyőzni, mert máshol nem láttam tiltó táblákat.

fovam-teri-piac-005

A Fővám téri piacon logikusan követik egymást az üzletek és a standok. Középen kapható a legtöbb húsáru, de van néhány pékség és zöldséges is. A bal oldali soron vásárolhatunk szezonális zöldséget, itt igen kiváló a választék, melynek változó a minősége és az ára. A jobb oldali soron az egzotikus és különleges zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk, így itt tökéletes mangót tudtam venni a salátámhoz. Itt találhatók azok a magyaros termékeket értékesítő kofák is, akik a pirosparikától kezdve a gulyáskrémen át szebbnél szebb vagy giccsesnél giccsesebb – kinek hogy tetszik – csomagolásban kínálják portékáikat.

fovam-teri-piac-007

A piac alsó szintjén van a halas, a vadhúsos és a savanyúságos kofák standja. Az egyik halasnál tökéletes friss lazacfilét vásároltam, Mariska néninél pedig kiváló friss kovászos uborkát kaptam.
A piac felső szintjén van az úgynevezett magyarbazár-szint. Kedves német vendégeim roppant giccsesnek találták az ott értétesített árukat. Viszont elégedetten távoztak ők is, hiszen amit szerettek volna, azokat sikerült beszerezniük.

fovam-teri-piac-015

Azt hiszem, többször járok majd a Fővám téri piacra, mert kellemes a hangulata, szívesen beszélgetek a kofákkal, és nem utolsó szempont, hogy minden friss és minőségi árut megkapok egy helyen. Pont úgy, ahogy én szeretem. Természetesen azért a már jól bejáratott mini biopiacaimat sem hanyagolom el.
Most épp csak 5 percem volt beugrani a piac melletti ázsiai boltba. Hát, az egy csodapalota!
Ha legközelebb kimegyek a piacra, biztosan több időt töltök majd el itt is, és ígérem, erről is beszámolok.