A fruktóz alattomos ellensége szervezetünk méregtelenítő motorjának, a májnak. Mivel a gyümölcscukor zsírrá alakul át, testünk csak nehezen tud megszabadulni tőle.

Miért árt nekünk a fruktóz? Mert a gyümölcscukor arra készteti a szervezetünket, hogy még többet együnk. Minden szánkba vett étel tartalmaz olyan molekulát, melyekhez tartozik egy úgynevezett „étvágyhormon”, ami megálljt parancsol az agyunknak, ha eleget ettünk. Na, ez a fruktózzal nem így van.
Mindennek az az oka, hogy az ősember még alig-alig talált édes táplálékot, ezért az evolúció során az ellen „étvágyhormon” a fruktóz bevitele során ki sem alakult. Ez a hiány okozza, hogy nem tudunk megálljt parancsolni a cukor utáni vágyainknak és nem vagyunk képesek mértékkel fogyasztani.
Amikor a fruktóz a szervezetünkbe kerül, májunk egy az egyben zsírrá alakítja és elraktározza. A fruktóz bevitellel tehát teljes mértékben a májunkat terheljük. Ha fruktózt iszunk (pl. szénsavas üdítőt vagy rostos gyümölcslevet), ez a folyamat gyorsabb és közvetlenebb.
A glükózzal, vagyis a szőlőcukorral más a helyzet. Annak májunk csak 20 százalékát bontja le. A glükózt testünk szinte minden sejtje felhasználja és „elégeti”.
A fruktózzal kapcsolatban egyre több kutatást folytatnak, és több tanulmány megerősítette, hogy a fruktóz:

  • gátolja az immunrendszert, ezért a szervezet számára nehezebb a vírusok és a fertőzések leküzdése
  • felborítja a szervezet ásványianyag-egyensúlyát és megzavarja az ásványi sók felszívódását, ezért hiánybetegségeket okozhat
  • tönkreteszi a termékenységet
  • felgyorsítja az öregedési folyamatokat
  • összefüggésbe hozható bizonyos rákok kialakulásával
  • kapcsolatban áll a demenciaval
  • elsavasítja a tápcsatornát, ami emésztési és felszívódási zavarokhoz vezet
  • hirtelen megemeli az adrenalinszintet, valamint hiperaktivitást, nyugtalanságot és koncentrációvesztést okozhat

Na, de lássuk csak, hol bújik meg a mumus. Vagyis miben mennyi fruktóz található.
Az asztali cukorban (kristálycukor) fele-fele arányban van fruktóz és glükóz. Egy banánnak például 55 százaléka cukor, melynek több mint fele fruktóz. A méz 40 százaléka fruktóz, kivéve a nyers mézet. Az agávé 70-90 százaléka gyümölcscukor. Továbbá magas a fruktóz tartalma az alábbi élelmiszereknek, ezért ajánlott kerülni ezeket, ha fel akarunk hagyni a cukorrral: aszalt gyümölcsök, élelmiszer készítmények (barbecue szószok, ketchupok, stb.), juharszirup, desszert borok és likőrök, búza alapú élelmiszerek (pékáruk, tészták, stb.)
Mellékelek egy angol nyelvű táblázatot, amelyben jól látszik, hogy melyik gyümölcsnek milyen a fruktóz-glükóz aránya. Ennek segítségével talán sikerül majd alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsöket fogyasztani.

Gyümölcsök fruktóz- és glükóztartalma
A következő részben a zsírról, a cukorról és azok összefüggéseiről további érdekességeket írok majd.

Első rész: Leszámolunk a cukorral
Harmadik rész: