Ne dőljünk be a light szócskának! Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a light élelmiszer egészségesebb, mint a kalóriadús. Lehet, hogy az előbbi zsírban szegényebb, de cukorban sokkal gazdagabb.

Szinte mindenben, amit elfogyasztunk, található legalább egy kevés cukor. Meg fogtok lepődni, hogy valójában a bioboltokban felsorakozó sok-sok light vagy zsírszegény termék nagy része is tele van cukorral. Így életünk és életvitelünk során mondhatni, mindannyian cukorfüggővé válunk, hiszen étrendünk tele van cukros ételekkel. A cukor addiktívabb mint a kokain.
Ha nem vigyázzunk és a cukrot mértéktelenül fogyasztjuk, komoly egészségügyi problémánk is lehet.
Én mindig is imádtam az édességet, bármikor jöhetett egy házi süti cukorral, vagy egy jó kis gyümölcsös pite a nyári gyümölcsszezonban. Tudtam, hogy olyan formában és mennyiségben, ahogyan én fogyasztottam a cukrot, nem tesz jót, ezért leálltam vele, különösen, amikor megtudtam, hogy van egy autoimmun betegségem. Ennek ugyanis nem tesz jót a cukor, sőt ront rajta. Rájöttem: hiába az egészséges táplálkozás, ha a cukrot folyamatosan fogyasztom.
Tudtátok, hogy eredetileg az emberi szervezetnek naponta legfeljebb 6-9 kávéskanálnyi cukorra van szüksége? Mi pedig manapság több mint 1 kilogramm cukrot fogyasztunk hetente. Ezzel szemben 150 évvel ezelőtt az ember cukorfogyasztása gyakorlatilag nulla volt.
Hogy is van az, hogy bár ma már kevesebb zsíros ételt fogyasztunk, mint korábban, mégis rengeteg a túlsúlyos ember? Jó ha tudjátok, hogy a zsírszegény élelmiszerek legtöbbször jóval több cukrot tartalmaznak, mint a fel nem dolgozott társaik, hiszen jóval több cukrot adnak hozzájuk, hogy az ízük jobban emlékeztessen az eredetiére. Nem is gondolnánk, hogy a zsírszegény élelmiszeripar milyen hatalmas üzlet.
Az internetet és a könyveket bújva rájöttem, hogy minél többet olvasok a cukorról, annál nagyobb a sokkhatás ér e téma kapcsán. Sok tanulmány azt igazolta, hogy nem a glükóz (szőlőcukor), hanem a fruktóz (gyümölcscukor) a nagy mumus. Tudva ezt, azt gondolom, hogy ámítás a bioboltok és áruházak biopolcain felsorakoztatott gyümölcscukor és az azzal helyettesített minden termék, nem beszélve az alacsony Gi (glükémiás index) tartalmú élelmiszerekről, melyek tele vannak fruktózzal.
De mi is a gond a magas fruktóz tartalmú élelmiszerekkel? Következő blogbejegyzésemben kifejtem majd ezt is.
Addig is lélekben már kezdjetek el felkészülni: leszámolunk a cukorral!