A kókuszdió szinte minden formájában elsősegélyt nyújthat majd a cukorstop idején, ha a cukor után sóvárognánk. Fogyaszthatjuk reszelékként, pehelyként, tejként, krémként, vízként és olajként is.

A kókuszdió is tartalmaz cukrot, mennyisége az érettségtől függ (fiatalabb kókuszdió kevesebb cukrot tartalmaz). Az édesítetlen kókuszból készült termékekben a cukortartalom elenyésző (100 ml-ben kb. 2 g található), ezen felül a cukortartalom nagy része glükóz, és csak kis részben fruktóz.
A kókuszolaj nagyon sok jó tulajdonsággal bír. Főként közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, így sejtjeink azonnal energiává alakítják a benne lévő molekulákat, és nem testzsírként raktározza el szervezetünk. A kókuszolajban kevesebb a kalória, mint bármely más zsiradékban. A kókuszolaj fogyasztása rengeteg előnnyel jár, néhány közülük:
– segíti az emésztést és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását
– segít leküzdeni a vírusokat és a baktériumokat
– segíti a kalcium és a magnézium felszívódását
– rendkívül erős antioxidáns
– segíti az egészséges hormontermelődését
– öregedésgátló
– segíti az anyagcserét.
A kókuszvíz – bioboltokban kapható – igazi életerő az emberi szervezetnek. Háromszor jobban hidratál, mint a víz. A fiatal kókuszból kinyert kókuszvíz majdnem megegyezik az emberi vérplazmával, így egy igazán univerzális donor.
Érdekesség, hogy a második világháború alatt a Csendes-óceáni partszakaszon a szemben álló felek mindegyike használta a kókuszvizet vértranszfúzióként 1941 és 1945 között a megsérült katonáknál. Ha valaha olyan helyen jártok, ahol van friss kókuszdió, ki ne hagyjátok, kóstoljátok meg a kókuszvizet!
Európában thai kókuszdiót lehet beszerezni ázsiai áruházakban vagy néha-néha nagyobb hipermarketekben. Ha találtok, mindenképp vegyetek belőle. A barna, szőrös kókuszdió, amit a legtöbben ismerünk, a már érett, öregebb kókuszdió. Ezekben is szokott víz lenni, azt is igyuk meg bátran. A fehér húsa keményebb és rostosabb, de ha tehetjük, mindenképp rágcsáljuk el, a benne lévő hasznos kókuszzsír miatt.
A kókuszvíz fogyasztásának előnyei egyebek között:
– a gyermekek számára kiváló tápanyagforrás
– kiválóan hidratál
– kiváló tonik minden korosztály számára
– segít a vesekő kiürülésében
Jó tanács: kókuszolajból azok közül a termékek közül válasszunk, melyeket üvegben tárolnak. Olyan kókuszvizet ne vegyünk, amit alumíniumban tárolnak.
Talán felmerül bennünk a kérdés, ha mindezt a jót magunkhoz akarjuk venni, akkor hogyan fogyasszuk a kókuszolajat, a kókuszkrémet, a kókuszvizet és a -reszeléket, illetve mit készíthetünk belőlük.
Például a smoothikhoz adhatunk egy evőkanál kókuszolajat, vagy tej helyett készítsük kókuszvízzel. A kókuszpelyhet pirítsuk meg száraz serpenyőben, és adjuk hozzá reggeli ételeinkhez, zabkásáinkhoz vagy joghurthoz. Vagy csak egyszerűen tegyük a fagyasztóba a kókuszkrémet, és pár óra múlva fogyasztható a kókuszjégkrém. Készítsünk rizspudingot kókusztejjel, vagy tegyük süteménybe, ha a recept tejet ír.
Reményeim szerint a nagy, közös cukorról leszokás során több receptet is megosztok veletek, hogy élhessetek e földi jóval.