Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve a mértéktelen cukorfogyasztásra, ennek ellenére egy hét alatt akár egy kiló cukrot is képesek vagyunk megenni süti, fagyi, lekvár vagy rostos lé formájában. Megmutatom, hogyan küzdjük le az édesség utáni sóvárgást.

Ha figyelemmel követted a Leszámolunk a cukorral című blogsorozatomat, akkor talán mostanra te is elgondolkodtál azon, hogyan csökkenthetnéd a heti cukoradagodat. Ehhez adok most néhány ötletet, melyekkel akár a cukor utáni vágy is csökkenthető.
Mindenképp kerülni kell azokat az egészségtelen termékeket és adalékanyagokat, melyekben észrevétlenül ott rejlik a cukor például répacukor (nádcukor, szacharózé), méz, kukoricaszirup, fruktóz, malátaszirup, szőlőcukor (glükóz), juharszirup vagy mesterséges édesítőszer formájában.
Iktassuk ki a cukros ételeket és a snackeket. Így például a hagyományos cukros süteményeket, a fagylaltot, a lekvárokat, a cukorkákat, a rostos ivóleveket, a pudingokat, a pékárukat, a rágógumikat, az édesített üdítőitalokat, a kekszeket és a likőröket.
Kerüljük a rejtett cukrot a feldolgozott élelmiszerekben. Bőven van belőle a ketchupban, a kész salátaöntetekben, a savanyított zöldségekben (csemege uborka, ecetes paprika, stb.), a konzerv gyümölcsökben, a mogyoróvajban, a fagyasztott zöldségekben, a felvágottakban, az édesített gyümölcsjoghurtokban.
Nagyon fontos, hogy tudatosan ne fogyasszunk cukros italt. Tudtad, hogy egy 0,33-as dobozos kóla 10 kávéskanálnyi cukrot tartalmaz?
Ha ez nem lenne elég meggyőző, íme néhány elrettentő cukros tény:

  • egy pohár rostos almalé 10-12 kávéskanálnyi cukrot tartalmaz
  • egy alma 2-3 kávéskanálnyi cukrot, míg egy banán 4 kávéskanálnyit tartalmaz (aminek ne feledjük több mint a fele frutkóz)
  • egy marék datolyában vagy mazsolában 5-7 kávéskanálnyi cukor van (ezen gyümölcsök cukortartalma 70 %)
  • egy gyümölcsös muffin kb. 11 kávéskanálnyi cukrot tartalmaz
  • egy öntésnyi ketchupban kb. 2 kávéskanálnyi cukor van
  • egy pohár zsírszegény joghurt kb. 6 kávéskanálnyi cukrot rejt
  • egy adag tésztaöntetben kb. 4 kávéskanálnyi cukor van

Ha a fent említett ételeket, élelmiszereket és cukorfajtákat elkerüljük, már közelebb vagyunk a célunkhoz, vagyis ahhoz, hogy csökkentsük a cukorfogyasztást és növeljük a jó zsír fogyasztását, hogy minél könnyebben leszámolhassunk a cukorral.
A cukor utáni sóvárgásunkat csökkentheti a nyers kakaó (a kakaóbab őrleménye); a tea és a rítus, ami vele jár, a szép csésze, amibe kitöltjük a teát, és a nyugalom, amivel kortyolgatjuk, szintén segíthet leküzdeni a sóvárgásunkat. A teát ízesítsük kardamonnal, vagy a gyulladáscsökkentő hatású fahéjjal, illetve fogyasszunk roibos teát, ami önmagában édeskés. Továbbá együnk minél több zsíros (sosem zsírszegény) sajtot, ez pillanatok alatt eltelít.
A kókuszolaj szintén kiváló a sóvárgás leküzdésére. Adható gyümölcsturmixhoz, süthetünk is vele (zöldségeket, sütőtököt), vagy egyszerűen csak kikanalazunk egy evőkanállal, és megesszük.
A kókuszvíz édes, és elhanyagolható fruktózt tartalmaz, azonnal csökkenti a cukor utáni vágyat. A legjobb, ha beszerzünk egy bébikókuszdiót, és abból isszuk ki a levet, ami hidratálja a testet, hiszen tele van ásványi anyagokkal és magnéziummal.
Ne feledd: biológiailag úgy vagyunk megalkotva, hogy szervezetünk biztonsággal kb. 5-6 kávéskanálnyi cukrot bír el naponta.
Hamarosan nekilátunk, és valóban leszámolunk a cukorral. Remélem, velem tartasz!