Még van egy kis idő a cukorstopig, de már elkezdhetjük a méregtelenítést például teával, szaunával vagy kelkáposztával. Mert a cukorról egyáltalán nem könnyű lemondani sem a tudatunknak, sem a szervezetünknek.

Aki figyelemmel követte a Leszámolunk a cukorral című blogsorozatom eddigi bejegyzéseit, már tisztában van azzal, miért kellene kiiktatnunk a cukrot a mindennapjainkból. Ám ez egyáltalán nem egyszerű, még akkor sem, ha a tényekkel egyet értünk és el is fogadjuk az érveket.

A cukornak egyáltalán nem egyszerű megálljt parancsolni. Éppen ezért adunk a tudatunknak és szervezetünknek elég időt arra, hogy felkészülhessen a cukorral való teljes felszámolásra.
Segítségképpen ez a bejegyzés szóljon arról, milyen trükköket vethetünk még be a sóvárgás leküzdésére, és milyen teendőink vannak annak érdekében, hogy beinduljon egyfajta természetes cukorméregtelenítő folyamat a szervezetünkben még azelőtt, mielőtt elkezdenénk 8 hetes cukorleszoktató diétánkat.
Azt mondják, hogy egy berögzült szokás megszüntetéséhez 21-28 nap szükséges. Azt is hozzáteszik, nem baj, ha közben elbotlunk, ha ennek ellenére szeretnék továbbhaladni a megkezdett úton. Minden egyes nap, amit cukor nélkül töltünk, új szokásokat teremt az agyunkban, a hormonjainkban és a sejtjeinkben is. Ezt még az sem borítja fel, ha elcsábulunk egy szülinapi torta miatt, vagy egy kis mézet teszünk a teánkba. Ilyenkor ne bosszankodjunk, ha a szándékunk megmarad és folytatjuk, amit elkezdtünk, a holnap mindig tiszta lappal indul.
Ha a sóvárgásunk leküzdhetetlenné válik, mondjuk azt magunknak: csak még 20 percet várjunk. Segítségképpen mindeközben készítsünk egy teát, és figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk. Nő vagy csökken-e a sóvárgásunk. Ez a megfigyelési folyamat is fontos része annak, hogy tudatosodjon bennünk, igenis képesek vagyunk kordában tartani a vágyainkat.
Bár még nem lépett életbe a cukorstop, de nem árt, ha már most elkezdünk méregteleníteni. Igyunk meleg vizet (gyógynövényes teát), ezzel megkönnyítjük a toxinok kiürülését a szervezetből. Menjünk el szaunázni, mert ez segít a méreganyagok kiürülésében. A szuperélelmiszerek közül a chia mag kiváló méregtelenítője a beleknek. A klorofil úgyszintén, így a kelkáposzta is első számú élelmiszerré válhat. Szedjünk egyszerre kalciumot és magnéziumot, mert ezek az ásványok segítenek a mellékvese problémákon, lefékezik a cukor utáni sóvárgást, és támogatják az anyagcserét is. Fogyasszunk sok zöldteát, főként étkezések előtt, mert csökkenti az ételek glikémiás indexét. Fogyasszunk miden nap fahéjat (kb. 1 kávéskanállal), mert megszünteti a cukor utáni vágyunkat és segít kontrollálni a vércukorszintet. Adhatjuk teához, chiapudinghoz vagy a reggelinkhez is.
Igyunk kókuszvizet, ami természeténél fogva édes és alacsony a cukortartalma. És ez csak néhány tulajdonsága a sok jó közül. Na, de legyen a kókusz a következő blogbejegyzésem témája, mert mindenképp bevetjük majd a cukor iránti vágyunk leküzdésére.

Hogy megkönnyítsem a dolgunkat, készítettem egy táblázatot a gyümölcsök fruktóztartalmáról:

Gyümölcsök fruktóztartalma
alacsony közepes magas
kivi, grapefruit, málna, fekete áfonya, sárgadinnye szilva, barack, földieper, szamóca, narancs és mandarin szőlő, alma, cseresznye, mangó és banán (ezeket kerüljük)

Értelemszerűen minél magasabb egy gyümölcs fruktóztartalma, annál inkább ajánlatos kerülni.