Tippek egy tökéletes kerti sütögetéshez – harmadik rész. Ahhoz, hogy valóban finom grilleket készítsünk, nem elég a jó alapanyag, ismerni kell azokat az egyszerű, de igen praktikus trükköket, melyekkel valóban ízletesre süthetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Ilyen hasznos tudnivaló például, hogy a grillezni kívánt zöldségeket mindig egyforma méretűre kell szeletelni. Fontos, hogy se túl nagyok, se túl kicsik ne legyenek. A közepes méretű zöldségek ugyanis hamar megsülnek, és nem esnek a grill rácsai közé.
A grillezni szánt zöldséget kenjük meg vékonyan zsiradékkal. Én a szőlőmagolajat vagy a gheet javaslom, mert ezeknek magas az égési pontja. Ezután sózzuk tengeri sóval vagy sütés előtt marináljuk pácban.
A zöldségeket közepes hőfokon grillezzük, a gyümölcsöket pedig tegyük alumínium grilltepsibe, és soha ne tegyük közvetlenül a grill rácsra.
A gyümölcsök és a könnyedebb zöldségek grillezési ideje kb. 5-10 perc, míg a keményebb héjú zöldségek kb. 25-30 perc alatt grillezhetők készre.
Az én kedvenc grillzöldségem a kukorica, a kápia paprika, a cukkini, a spárga és a gomba. Gyümölcsök közül az ananászt és az őszibarackot szeretem grillezve a legjobban.

Van néhány zöldség, melyekből egy kis fortéllyal a szokásosnál is többet hozhatunk ki. Íme, néhány jó tanács, hogy valóban ízletesek legyenek a grillezett zöldségek.

Kaliforniai paprika vagy kápia paprika:
Vágjuk félbe a paprikát, kenjük meg olajjal mindkét oldalát. Először a héjas oldalát süssük 6-10 percig, majd a másik, húsos oldalát 3-4 percig. A grillezett sült paprika húsok mellé kiváló köret lehet.

Kukorica:
A legjobb, ha a kukorica héját megtartjuk a grillezéshez. Mielőtt hozzálátunk a sütéshez, húzzuk vissza a kukorica héját, és kb. 15 percre áztassuk be hideg vízbe, hogy megpuhuljon a kukorica, ami 10-20 perc alatt sül készre. Ha héjnélküli a kukorica, akkor kenjük meg fűszeres vajjal, és így grillezzük készre kb. 20 perc alatt. Kiváló snack lehet akár két fogás között is.

Hagyma:
Vágjuk félbe, kenjük meg olajjal, és sózzuk meg grillezés előtt, majd kb. 6-10 percig grillezzük.

Spárga:
Forgassuk meg olajban, sózzuk és borsozzuk, grillezzük 5-10 percig, miközben gyakran megforgatjuk. Kitűnő köret húsok és grillezett halak mellé.

Padlizsán:
Vágjuk ketté hosszában, vagy karikázzuk vastagabb szeletekre, kenjük meg olajjal és grillezzük készre. A grillezési idő kb. 4-5 perc.

Újhagyma:
Kiválóan grillezhető. Hosszában vágjuk félbe, kenjük be olajjal, és grillezzük kb. 4-5 percig.

Cukkini:
Vághatjuk ketté hosszában, vagy karikázzuk fel, kenjük be olajjal, majd sózzuk meg. Grillezzük 5-8 percig.

Gomba:
Mindig egészben grillezzük, és csak sütés után szeleteljük. Grillezés előtt a gombát is olajozzuk be. A gombát ne sózzuk meg sütés előtt,csak utána.

A gyümölcsök közül grillezhető a görögdinnye, az őszibarack és az ananász. Grillezési idejük mindössze pár perc, olajozni nem kell, ám ahogy fentebb is említettem, érdemes a gyümölcsöket a grillrács helyett alumínium grilltepsiben elkészíteni.

A grillzöldségek és -gyümölcsök kiváló köretek húsok és halak mellé is. Nem csak finomak, hanem egészségesek, ráadásul szó szerint is színesítik a grillvacsorát. Ha szószt vagy mártást is (bbq szósz, házi majonéz, kéksajt mártás, stb.) kínálunk melléjük, biztosan mindenki jól lakik majd.

Egészséges és finom grillvacsorát kívánok mindenkinek!