Kinek jutna eszébe megenni a cékla vagy a sárgarépa leveles szárát? Talán senkinek, pedig mindkettő ehető. Sőt, nem csak ehető, de finom is.

A szakácsművészetben a zöldségeket általában egy ehető fő részükről ismerjük. Ilyen például a paradicsom. Ám van olyan zöldség is, amely két különböző részével egyenlő mértékben van jelen a konyhákban, ilyen például a petrezselyemgyökér, melynek karógyökere és levélkéje is ehető. Mindez sokak számára ismert. Az azonban már kevésbé köztudott, hogy vannak olyan zöldségek is, melyeknek nem csak egy vagy két, hanem több része is ehető. A gyökéren, a termésen és a levélen kívül akár a termés előtti virág is fogyasztható, igaz, ilyenkor az íz nem olyan intenzív, mintha a termést ennénk meg.
Mindenek előtt tisztázzunk egy „városi legendát”: a répa levele nem mérgező, hanem ehető, kellemes, enyhe répaízű. Ha felhasználás előtt blansírozzuk, megőrizhetjük élénk zöld színét. Tavasszal frissen szedve, petrezselyemmel együtt salátakeverékbe is tehetjük.
Talán kevesen tudják, hogy a karalábé levele is ehető, készíthetünk belőle töltikét (ugyanaz, mintha céklalevélbe göngyölnénk), míg a karalábé terméséből levest főzhetünk, vagy meg is tölthetjük valamilyen húsos finomsággal.
A vöröshagymának is két részét fogyasztjuk, hiszen az újhagyma tulajdonképpen a későbbi vöröshagyma fiatal levele. A már említetteken kívül ehető a brokkoli, a karfiol, az uborka és a borsó levele is.
A gyümölcsök közül pedig a szőlő levelét ehetjük meg, ami hússal töltve a legfinomabb.
Gondolta volna bárki is, hogy ahogyan a céklának, úgy a reteknek is minden része ehető? De mindene ehető a zellernek is, ahogyan a brokkolinak is minden föld fölötti részét bátran falatozhatjuk.
És ez még nem minden! A cukkininek nem csak a termése, hanem a zsenge, sárga virága is ehető, amit sörtésztában szoktak kisütni, de akár meg is tölthetjük valamilyen raguval.
A gyümölcsök közül az eper és a bodza virága is ehető. Az utóbbit palacsintatésztába mártva szokták kisütni.
A fűszernövények közül a snidling, a menta és a bazsalikom virága is bátran megehető. Ha épp szerencsénk van, és elcsípjük a virágzást, díszíthetjük vele a tányérunkat is, de zöldsalátákba is keverhetjük.
Fontos tudni azonban, hogy vannak olyan növények, melyeknek egyes részeit tilos megenni, mert mérgezőek. Ilyen például a rebarbara levele. A rebarbara kissé savanykás szárából azonban gyakran készítenek rebarbara kompótot vagy epres-rebarbarás pitét.

Amikor a Facbookon megosztottam a cékla különböző részeiből készült ételeket, igen nagy érdeklődést váltott ki a követőim körében. Kevesen tudták, hogy a céklának nem csak a gyökere, hanem a szára és a levele is fogyasztható, ráadásul nem csak finom, hanem igen dekoratív étel készíthető mindegyikből. Ez ösztönzött arra, hogy megosszam veletek a fenti érdekességeket.