A Michelin-csillagos bisztró, a budapesti Borkonyha már egy jó ideje „izgat”, vagyis „flörtölök”, azaz szemezgetek, nézegetem az ételeiket, és nagyon tisztelem a séfjüket, Sárközi Ákost, valamint a munkásságát és a kreatív konyháját. A születésnapom kiváló alkalom volt arra, hogy a férjemmel kipróbáljuk az első Michelin-csillagos bisztrót.

Amikor megérkeztünk, szívélyesen fogadtak minket a már a kora esti órákban teltházas és jó hangulatú Borkonyha bisztróban. Itt nincsen fehér terítő vagy abrosz, van viszont egy séf, aki úgy keveri és kavarja az ízeket, hogy az ember ízlelőbimbói alig bírják feldolgozni az ízorgiát.

Az étlap választéka a következőképpen néz ki: van egy rövid, szezonális jellegű a la carte étlap; van a falon egy napi ajánlat, ebből néhány előétel, főétel és desszert közül választhatunk; és a gourment éttermek szokásainak megfelelően van egy degusztációs menüajánlat, hogy bemutathassák kínálatukat, amikor egyfajta névjegyként kerül az asztalra az ételsoruk.

A Borkonyha séfje által fémjelzett izgalmas idényjellegű menüsor lehet 5, 6 vagy akár 7 fogásos is, melyet a vendég egy fix megadott áron fogyaszthat el.

Mindegyik lehetőségben volt valami számomra izgalmasan hangzó étel, így nem volt könnyű döntenem. Magyaros és nemzetközi ételkülönlegességekből lehetett válogatni bisztró áron, amit hangsúlyoznék, hiszen egy Michelin-csillagos színvonalról beszélünk.

Végül az a la carte választékból és a napi ajánlatból válogattuk össze a férjemmel az előételt, a főételt és a desszertet. Én egy savanyúkáposzta-levessel, míg férjem kacsamájjal indított. Mindkettőnket már az előételnél lenyűgözött Sárközi séf úr.

borkonyha-sarkozi-akos-5
A levesemet az asztalnál tálalta készre a pincér. Az elém tett tányéron középre halmozták a savanyú káposztát és a répát, szinte teljesen egyformára vágva, és talán csak éppen blansírozták mindkettőt, a tetejére grillezett rák került. Ezt a pincér felöntötte korhelylével. Mennyei ízharmónia, savanyú káposzta és grillezett rák, micsoda kombináció! A férjem kacsamája is isteni finom volt. Főételnek a férjem báránybordát rendelt, én pedig borjúpörköltet kértem. Máris írom nektek milyen is volt. A borjúhús nagyon omlós és puha volt, konfitálta a séf. A tálon volt még paradicsomos pörköltlé, árpagyöngy és gyömbéres koktélparadicsom, amit nem tudom, hogyan készített a séf, de az aprócska koktélparadicsom intenzív gyömbér íze nagyon kellemesen harmonizált a paradicsomos szósszal és a borjúhússal.
borkonyha-sarkozi-akos-7
Desszertnek a pincér által javasolt desszertválogatásukat kóstoltuk végig, amit szülinapom alkalmából nekem tűzijátékkal tálalt a pincér. Egyébként gőzöm sincs, honnan tudhatták, hogy épp szülinapom volt… Továbbá jelezte, nagy örömömre, hogy benézhetek a séfhez a vacsora után a konyhába. Innen is nagyon szépen köszönöm még egyszer a lehetőséget!
Hogy visszamennék-e a Borkonyhába? Alig várom a lehetőséget, hogy adódjon egy újabb különleges alkalom, és elmehessek újra valami mást is kipróbálni Sárközi Ákos konyhájába. Köszönjük!