A fűszereket nem csak egyedülálló aromájuk, hanem jótékony hatásuk miatt is szeretjük. Melyik mihez illik? Íme néhány tipp.

A férjemnek köszönhetően nyáron a kertünk telis-tele van zöldfűszerekkel. Thomas nem csak nagy gonddal, hanem nagy szeretettel is gondozza a növényeket, így mind-mind gyönyörű, és rengeteg zöldfűszer terem hónapokon át.

zoldfuszerek-snidling

Van snidlingünk, amit gyakran a saláták tetejére szórok. A snidling virágát tálalásnál dekorációként használom.
Kakukkfű is sok van a kertben, ezt a fűszernövényt sült húsok sütésénél szeretem használni, hiszen jól illik a kacsamellhez, a kacsacombhoz vagy a bárányhúshoz. A virágával szintén díszítek.

zoldfuszerek-menta

A menta a legjobb nyári hűsítő. Legtöbbször a friss mentából teát készítek, amit nem csak melegen fogyasztunk, hanem hidegen sok jéggel és citrommal vagy lime-mal is szeretjük.
A menta ezen kívül nagyon jól passzol a görög salátához, a tzatzikihez, vagy a bárányhúshoz.
A zeller zöldje a legjobb választás egy könnyű nyári leves ízesítéséhez. Én egy egész csokorral szoktam használni a töltött paprikához is.
A nyáriasan kellemes petrezselyem az a zöldfűszer, amely egyetlen konyhából sem hiányozhat. Frissessége mindenféle salátához, grill húshoz, levesekhez jól passzol.
A bazsalikom is mindig jól jön, ha olaszos ételt főzünk. Én ezzel készítem a caprese salátát, de használom tésztaételeknél is, például az avokádós fusillinél vagy a bolognai spagettinél. Jól illik a mentához és kakukkfűhöz is.

zoldfuszerek-gorog-bazsalikom

A görög bazsalikom enyhébb intenzitású, mint a normál, nagyobb levelű bazsalikom. Íze frissességet kölcsönöz a salátának, míg a tésztaételek tálalásánál a tészta tetejére is szórhatunk.

Az említett fűszerek mindegyike megtalálható a kertünkben, és nap mint nap használom is ezeket a főzéshez. A friss zöldfűszerek nemcsak illatossá, ízessé és tálalásnál gusztusosabbá teszik az ételeket, hanem klorofiltartalmuk révén gyulladáscsökkentő hatásúak és sok bennük az antioxidáns is. Ha tehetitek, készítsetek kis fűszerkertet vagy fűszertálat egy nagyobb cserépben akár a balkonon is, hogy mindig friss fűszereket használhassatok.