Nagymamáéknál ez egy igazi ünnepi fogás volt karácsonyi látogatásaink során. Na persze mama nem sütőtök pürével szolgálata fel, hanem sok vele sült hagymával és tocsogós vele sült burgonyával. A zsírt persze mi sem fogjuk elhagyni. Jó sok mangalica zsírral dolgozunk majd. A burgonya csak a hagyomány miatt kerül bele. A csípős vöröshagymát salottára cseréltem, és a mama által bőségesen használt fokhagymáról sem feledkezünk el. Így egy laktatós, mégis ideális téli ételt főzhetünk, ünnepivé varázsolva. A maradék húsból és zsírból rilettet (hideg sült hús zsírjával) készíthetünk, ami bármelyik lustálkodós reggelen kitűnő étel lehet friss bagettel vagy friss magos kenyérrel, amihez jó sok zöldhagymát és retket vágok össze.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre
Elkészítés

  1. A hússzeleteket megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és a tepsi aljára helyezzük egymás mellé. A sütőt 140- 150 fokra előmelegítjük. Lassú tűzön fogjuk sütni a húst.
  2. A megtisztított egész salottákat és a pár szem felkarikázott burgonyát is a hús közé szórjuk. A fokhagymát rápréseljük a hússzeletekre, megszórjuk kevés füstölt paprikával. Rákanalazzuk a mangalica zsírt. Mehet is a sütőbe, kb. 3 óra hosszára. Akkor lesz kész, amikor a hússzeletek már kezdenek szépen pirulni.
  3. Eközben elkészítjük a sütőtökpürét. A felszeletelt tököt befűszerezzük, és pucolatlanul megsütjük sütőpapíron 1,5 óra alatt kb. 150 fokos hőfokon, a hús mellett, egy külön tepsiben. A megsült tököt, gyömbérrel, sóval, borssal és chilivel fűszerezzük, kevés tejet vagy kókusztejet adunk hozzá, hogy kellemes krémes állagot érjünk el.