Amikor a spárgának szezonja van, mindegy, hogy zöld vagy fehér, nálunk mind a kettő terítékre kerül levesként vagy köretként. A spárga nagyon egészséges zöldség, kiváló méregtelenítő magas káliumtartalma miatt, az ugyanis vízhajtó hatású. Továbbá tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, béta-karotint, folsavat és C-, B1-, B2-, B6-vitamint. Nyomelemekben is igen gazdag. Úgyhogy, mindenkit csak biztatni tudok, hogy készítsen spárgás ételeket. Az alábbi egyszerű és színes leves akár főétel is lehet vacsorára.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre




Elkészítés

  1. A spárgákat blansírozzuk, vagyis forró vízbe dobjuk, majd 2 perc után jéghideg vízbe tesszük, hogy a színüket megtartsák a főzés során.
  2. Ezután az apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítjuk, majd hozzádobjuk a zöldspárgát, és az összekockázott, megtisztított újburgonyát is (ez is segít majd abban, hogy krémes levest kapjunk).
  3. Fűszerezzük a zöldségeket, és felöntjük kb. 1-1,5 liter vízzel. Megfőzzük 20-25 perc alatt, majd botmixerrel összeturmixoljuk (ha a spárga fás végét is belefőztük, de nem szeretnénk megenni, akkor egy hálós szűrőn passzírozzuk át a levest), hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Amikor levettük a tűzről, hozzákeverünk egy kisebb kocka (kb. 1,5 dkg) vajat, ami selymessé teszi a levest.
  4. Miközben a leves fő, elkészítjük a házi, zöldfűszeres croutont, amihez a kenyeret éles késsel felkockázzuk. Miután összevágtuk, a szeletelt toast kenyérből készült kockákat bedobjuk a forró serpenyőbe, vajat vagy gheet is adunk hozzá, majd közepes lángon jól megpirítjuk. Az apróra összevágott zöldfűszereket csak a végén adom a croutonhoz, amikor már levettem a tűzről a kenyeret.
  5. Ha van spárgafejünk, azt blansírozás után vajon pirítsuk át 2-3 percig. Ezt is kínáljuk levesbetétként.