Ha ősszel sütök fánkot, előkerül a nyáron elrakott lekvár valamelyike. Most épp az anyukámtól kapott natúr szilvalekvárt kóstoltuk meg hozzá. Mennyei volt vele.


Hozzávalók

Elegendő: 20 darabhoz




Elkészítés

  1. Dagasztás előtt az élesztőt mindig felfuttatom langyos tejben, kevés cukorral. Fontos, hogy minden további hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
  2. Dagasztóban (robotgépben), vagy kézzel a felfuttatott élesztőt összedagasztjuk a többi hozzávalóval. Ha már összeállt a tészta, ami elválik a táltól, készen is vagyunk (2-3 perc). A tésztát megszórjuk kevés lisztel, majd letakarjuk, és meleg helyre tesszük kb. fél órára, vagy amíg duplájára nem kel.
  3. Utána lisztes nyújtófával kilisztezett felületen újnyi vastagúra nyújtjuk. Lisztezett szélű pohárral kiszagatjuk. Közepesen forró olajban sütjük ki úgy, hogy az egyik felébe az újjunkal nyomunk egy lyukat, és azzal a felével lefelé kezdjük el sütni fedő alatt 1 percig, majd utána megfordítjuk, és még egy percig fedő nélkül sütjük. Így lesz szép szalagos a fánkunk.