Ez a lencseleves kiváló egytálétel lehet a karácsony után, egyebek mellett jótékony béltisztító hatása miatt. Ha a szervezet megtisztítására fókuszálunk, akkor a húsokat hagyjuk el a főzésnél. A lencsének sok fajtája van, létezik például a beluga lencse, ami apró és sötét színű, a puy lencse, ami szintén apróbb, de több színben kapható. Én a levest most karácsony lévén gourment hegyi lencséből készítettem, ez is finom apró szemű lencse. Ez a leves természetesen kiváló szilveszter éjjelére is. Én biztosan akkor is megfőzöm majd, mert lencse nélkül nem térnék elsején nyugovóra.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre
Elkészítés

  1. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk (ez alkalommal libazsírt használtam). Hozzádobjuk az apróra vágott répát és zellerszárat, majd pár perc után mehet bele a fehérrépa és a gyökér is. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a felkockázott füstölt húst is.
  2. Mindezt összepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét is. Sózzuk és borsozzuk. Tegyünk bele kevés pirospaprikát. Ha nem csípős kolbásszal főzzük, akkor adjunk hozzá kevés chilit is. Felöntjük vízzel, attól függően milyen sűrű levest szeretnénk főzni, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Kb. 1 óra alatt készre főzzük.
  3. A friss csokor petrezselymet csak kb. 5 perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá. Tálalhatunk. Én egy kanál tejföllel és csípős paprikával szoktam díszíteni.