A véletlennek és a nyári szünidőnek köszönhetően ez alkalommal a szilvás batyu készítésénél apró segítségem is volt. A hatéves szomszéd kislány épp nálunk volt, amikor a tésztát dagasztottam. Megérezte a kelt tészta illatát, amikor elkezdtem kinyújtani. Odajött, és megkérdezte, segíthet-e. Örömmel mondtam neki igent, így együtt töltögettük a szilvás batyukat egy nyári délelőtt. Ő alig várta, hogy kisüljön a kalács, aminek mennyei illata átjárta a konyhát. A kislány büszkén vitte szüleinek azt a tíz kalácsot, amit ő töltött meg. Élmény volt vele együtt sütni. szilvas-batyu-1


Hozzávalók

Elegendő: 20 darabhoz




Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Az élesztős részt és a lisztes részt egymáshoz adjuk és robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk. Kb. 30-45 percig szobahőmérsékeleten letakarva kelesztjük.
  2. A tésztát nyújtás előtt átgyúrjuk kissé, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es kockákat vágunk belőle. A széleit megkenjük felvert tojással.
  3. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük a kockákat, batyut vagy buktát formázva belőlük.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Utána megkenjük tojással és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (aranybarnának kell lenniük).
  5. Tálaláskor meghintjük porcukorral (én xilitelt használok).