Tömény csokigyönyör. Kezdő tortakészítőknek is ajánlom. A krémmel az elkészítést követő rövid időn belül jól lehet dolgozni. A ribizli pedig tompítja a csoki töménységét.


Hozzávalók

Elegendő: 1 kis méretű tortaformához




Elkészítés

  1. A piskótát elkészítjük. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd evőkanalanként a sárgájához adagoljuk. Lassan keverjük össze. A sütőporos-szódabikarbonátos-kakaós lisztet is evőkanalanként adjuk a tésztához, amit 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütünk úgy, hogy közben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Ha készen van, félre tesszük, hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a ganázst és a ribizliszószt is.
  3. A ganázshoz a tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel. )Ha kicsit sűrűbb krémet szeretnénk, akkor használjunk kevesebb tejszínt, bár ezzel az aránnyal is elég sűrű lesz, csak fogyasztás előtt meg kell várni míg a krém teljesen kihűl.) Ha meleg, mehet bele a kockákra összetört csoki. Jól elkeverjük, majd a tűzről levesszük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a mascarponet is, jól egyesítjük.
  4. A ribizliszószhoz a ribizlit felforraljuk a hozzávalókkal, majd kb. 5 percig főzzük. Ha kész, félretesszük. Nem szűrjük le, mert szeretnénk a gyümölcsöt a szószban is élvezni. A még forró léhez 2 db beáztatott és kicsavart zselatinlapot keverünk. Ezt a szószt majd két tortalap közé tesszük.
  5. Ha mindennel elkészültünk és minden kihűlt, összeállíthatjuk a tortát. A piskótát kettévágjuk és megkenjük a csokiganázs felével, majd rácsöpögtetünk véletlenszerűen a ribizliszószból, így majd ha szeleteljük, lesz közte olyan rész, ami csokis és ribizlis is. Nagyon finom lesz. Ráborítjuk a piskóta másik felét, amit bevonunk a maradék ganázzsal. Friss ribizlivel és a csokiszívekkel díszítjük. A végén ráhelyezzük a kész cukorfigurákat a torta oldalára.