A paradicsomos zöldségleves nagymamámat juttatja eszembe. Na és persze a félig „elfogyott” alumíniumkanalat, amivel a nokedlit szaggatta a levesbe, merthogy a kanál úgymond a felére fogyott a sok nokedliszaggatástól… Nagymamám levesének már az illata is csábító volt, az íze pedig semmihez sem volt hasonlítható. Ez egy kiváló laktató fogás lehet azoknak, akik éppen böjtölnek. De a többiek sem fogják a húst hiányolni ebből a tartalmas zöldséglevesből.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre
Elkészítés

  1. A levest megalapozzuk a hagyma megpirításával, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Ezeket is jól átpirítjuk, egyelőre még só és egyéb fűszerek nélkül. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, és közepes lángon, már fedő alatt elkezdjük párolni a zöldségeket. Most már sót és borsot is adhatunk hozzá. Majd amikor a paradicsom kezd szétfőni (kb. 5-10 perc), adunk hozzá egy fél teáskanál pirospaprikát, és felöntjük annyi vízzel, amilyen sűrűre a levesünket el szeretnénk készíteni. Készre főzzük kb. 45 perc alatt.
  2. Amíg a leves fő, kikeverjük a nokedlit. Nem adunk hozzá vizet. A tojáshoz annyi lisztet adunk, amennyit felvesz, végül megsózzuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel ízesíthetjük még. A készre főtt levesbe szaggatjuk, kb. 3 perc alatt megfő.