Ahogy annak idején édesapám, én is készítek minden karácsonykor libamájat. Gyermekkoromban mindig csak karácsonykor ettünk libamájat, ám ha étteremben járok, szívesen fogyasztom ezt a finomságot. A libamájhoz legalább ugyanannyi hájat is vegyünk, hogy egy igazán laktató, többfogásos ételt tudjunk készíteni, ha már azt a drága alapanyagot megvásároltuk. Érdemes úgy eljárni, ahogy én tettem. Ezt az ételt akár szentesete előtti napon is elkészíthetjük, így már alig marad dolgunk vele fogyasztás előtt.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre
Elkészítés

  1. A libamájat lehártyázzuk, majd tejbe áztatjuk legalább 2 órára. Ezután szárazra töröljük, és a libazsírral, valamint a felkockázott libahájjal együtt egy hőálló tálba helyezzük letakarva. Lassan, 150 fokon készre sütjük (kb. 1-1,5 óra).
  2. Ha kész, a májat kivesszük a zsírból, és felszeleteljük. Néhány szeletet, amit el szeretnénk melegen fogyasztani, félretesszük, a többit apróra felcsíkozva visszahelyezzük a megsült libazsír- és libahájtepertő közé.
  3. A hagymát kevés libazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott almát, és 1-2 perc alatt összepároljuk. Végül ezt is a libazsírhoz adjuk. Sózzuk és borsozzuk. Jól összekeverjük, és hűtőbe tesszük néhány órára, hogy teljesen kihűljön. Friss, fehér kenyérre kenve fogyasszuk!
  4. A meleg verziónál a máj szeletek mindkét oldalát 1-2 perc alatt forró, száraz serpenyőben készre sütjük (aranybarnára). Azért száraz serpenyőben, mert a libamáj nagy része zsír, ezért az kisül belőle. Pirított kaláccsal és sült almakarikákkal szoktam tálalni. Csak tálaláskor sózzuk és borsozzuk.

Recept megjegyzések

A hideg változatot ajándékba is adhatjuk karácsonyra, ha még melegen csatos üvegbe tesszük, és így hagyjuk hűtőben kihűlni. Igazi házi készítésű különlegesség.