Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek. A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket. A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti. A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre




Elkészítés

  1. A túrót törjük össze krémesre, adjuk hozzá az szobahőmérsékletű vajat, a hagymát és a petrezselyemzöldet. Fűszerezzük. Keverjük tovább, hogy krémesebb legyen. Hozzáadjuk a sört is. Ezzel is jól összekeverjük.
  2. Betesszük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek. Én pirítóssal és zöld citrom levével meglocsolt sós-borsos avokádószeletekkel tálalom.