A kocsonyát szeretem mindig karácsony előtt pár nappal elkészíteni, mert ha az ünnepek alatt megéhezünk, van mihez nyúlni, ha épp lustálkodni van kedvünk reggel vagy épp vacsora tájt. Másrészről a vendégeket is szívesen kínálom egy tányér kocsonyával, aminek nagyon örül mindenki. Az a tapasztalatom, hogy a kocsonyafőzéshez nem sok háziasszony fog hozzá, pedig érdemes, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni. Igaz, időigényes, rá kell szánni egy szombatot. De közben készülődhetünk az ünnepekre is, sütit süthetünk, vagy épp ajándékokat csomagolhatunk, esetleg lazulhatunk a kanapén, amíg fő a kocsonya.


Hozzávalók

Elegendő: 6 adag

  • 1,5 kg sertés kocsonyahús (füle, farka, orra, körme avagy első csülke, jöhet hozzá pluszban darab bőrke és egy jó adag színhús is (én leginkább azzal szeretem a legtöbbet tálalni), én füstölt húst is szeretek hozzá tenni, ez plusz ízt ad a lének. A válogatást bízzuk a hentesre, ha bátortalanok vagyunk.
  • 3 fej vöröshagyma pucolatlanul, ez adja meg a kocsonya színét
  • 1 fej fokhagyma szintén pucolatlanul
  • só, pár szem egész bors, erős paprika (egészben) egy-két babérlevél blansírozott répa és főtt tojás a tálaláshoz
  • blansírozott répa a tálaláshoz
  • főtt tojás a tálaláshoz



Elkészítés

  1. Feltesszük főni a feldarabolt kocsonyahúst bő hideg vízben. Amikor felforr, leszűrjük róla a kicsapódott habot, akár az egész vizet is lecserélhetjük (én így járok el). Ezután beletesszük a fazékba a fűszereket és a hagymákat és sózzuk meg a kocsonyát. Ha füstölt hús is kerül a kocsonyába, bánjunk óvatosan a sóval! Fedő nélkül, kis lángon, komótosan puhára főzzük a kocsonyának valót. Ez beletelik pár órába.
  2. Ha teljesen megpuhult a hús, és már az illatát is jól érezzük, szedjük ki a lábasból, hagyjuk kicsit hűlni, majd csontozzuk ki. Jöhet a porciózás.
  3. Minden tányérba tegyünk egy negyed főtt tojást, egy karika blansírozott répát, és a húsokat is szépen osszuk el. Aki szereti a bőrös részeket, abból is tegyen a tányérba. Ezután a kocsonya levéből is szedjünk minden tányérba, és készen is vagyunk a tálalással. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
  4. Pár óra múlva már kóstolható. A kocsonya nagyon praktikus étel, hiszen napokig eláll. Igaz, nem biztos, hogy nem fogy el gyorsan. Jó étvágyat hozzá!