Nyári esős idők előhúzzák belőlem a kelt tészta illata iránti vágyat, így sütnöm kell. A zöldfűszeres kertemben volt friss kapor, a hűtőben pedig zsíros túró. Így megragadtam egyik ilyen délután az alkalmat és kapros-túrós buktát készítettem délutáni vendégeimnek. Kitűnő tea, kávé vagy bármely frissítő mellé. Laktató uzsonna, de reggelire is kiváló.


Hozzávalók

Elegendő: 20 darab bukta elkészítéséhez




Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is.
  2. Az élesztős részt és a lisztes részt egymáshoz adjuk és robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk. Kb. 30-45 percig szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük.
  3. A tésztát nyújtás előtt átgyúrjuk kissé, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es kockákat vágunk belőle. A széleit megkenjük felvert tojással.
  4. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük a kockákat, batyut vagy buktát formázva belőlük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Utána megkenjük tojással és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (aranybarnának kell lenniük).