Nyári esős idők előhúzzák belőlem a kelt tészta illata iránti vágyat, így sütnöm kell. A zöldfűszeres kertemben volt friss kapor, a hűtőben pedig zsíros túró. Így megragadtam egyik ilyen délután az alkalmat és kapros-túrós buktát készítettem délutáni vendégeimnek. Kitűnő tea, kávé vagy bármely frissítő mellé. Laktató uzsonna, de reggelire is kiváló.
Ingredients
- 1/2 kg liszt
- 1 kk só
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 7,5 dkg porcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 tojás a kenéshez
- 1/2 kg zsíros túró
- 2 ek xilitol
- 1 csipet só
- fél csokor friss kapor apróra vágva
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 1 ek tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 ek búzadara vagy morzsa
- For: 20 darab bukta elkészítéséhez
- Preparation: 30 min
- Cooking: 20 min
- Ready in: 1 h 35 min
Instructions
- A tésztához a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is.
- Az élesztős részt és a lisztes részt egymáshoz adjuk és robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk. Kb. 30-45 percig szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük.
- A tésztát nyújtás előtt átgyúrjuk kissé, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es kockákat vágunk belőle. A széleit megkenjük felvert tojással.
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük a kockákat, batyut vagy buktát formázva belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Utána megkenjük tojással és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (aranybarnának kell lenniük).
Hozzászólások