Nyári esős idők előhúzzák belőlem a kelt tészta illata iránti vágyat, így sütnöm kell. A zöldfűszeres kertemben volt friss kapor, a hűtőben pedig zsíros túró. Így megragadtam egyik ilyen délután az alkalmat és kapros-túrós buktát készítettem délutáni vendégeimnek. Kitűnő tea, kávé vagy bármely frissítő mellé. Laktató uzsonna, de reggelire is kiváló.

Ingredients

  • 1/2 kg liszt
  • 1 kk
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 7,5 dkg porcukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1/2 kg zsíros túró
  • 2 ek xilitol
  • 1 csipet
  • fél csokor friss kapor apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek búzadara vagy morzsa
  • For: 20 darab bukta elkészítéséhez
  • Preparation: 30 min
  • Cooking: 20 min
  • Ready in: 1 h 35 min

Instructions

  1. A tésztához a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is.
  2. Az élesztős részt és a lisztes részt egymáshoz adjuk és robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk. Kb. 30-45 percig szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük. bukta tészta
  3. A tésztát nyújtás előtt átgyúrjuk kissé, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 5-6 cm-es kockákat vágunk belőle. A széleit megkenjük felvert tojással. bukta tészta
  4. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megtöltjük a kockákat, batyut vagy buktát formázva belőlük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Utána megkenjük tojással és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (aranybarnának kell lenniük).