Az ibolyadzsem ötletét Gizi adta egy süteményem kapcsán, így az ő receptje alapján készítettem, mégis egy picit másként. Egy reggeli kutyasétáltatás alkalmával a férjem szorgos közreműködésével szedtünk két tál (kb. 2 liternyi) ibolyavirágfejet. Ebből kb. 6 két és fél deciliteres üveget tudtam megtölteni dzsemmel. Nagy örömömre, a férjem kedvet kapott a kísérletezéshez, így végig segített nekem. Az ibolyadzsem igazi kuriózum, ami csodás ajándék lehet.


Hozzávalók
Elkészítés

  1. Az ibolyavirágokat az előre felforralt vízzel (2 liter) leöntjük úgy, hogy ellepje a víz a virágokat. Gizi receptje szerint is minimum 2 órát állni hagyjuk, de nekem volt időm várni, így legalább 4 órán át hagytam ázni a virágokat.
  2. Ezután gyógyszertárban vásárolt gézen leszűrjük, és egy kékeszöld színű lét kapunk. Majd Gizi receptje szerint, hozzáadtuk a frissen facsart citromlevet, így lett a lé színe gyönyörű ibolyalila.
  3. A citrommal ízesített ibolyalét összekeverjük a cukorral (nyírfát használtam, ami egészségesebb), majd összeforraljuk, és hozzáadjuk a kevés cukorral elkevert pektint, és még kb. 5-7 percig főzzük.
  4. Steril befőttes üvegekbe (kicsikbe, ha van) töltjük, a lezárt üveget pár percre fejre fordítjuk, majd másnap reggelig szárazdunszt alatt, vagyis takaróval letakarva tartjuk.